top of page

ÖZEL EĞİTÄ°M

Özel eÄŸitim, bireyin geliÅŸiminde uzman tarafından yapılan deÄŸerlendirme sonucu yaşıtlarından belirgin düzeyde farklılık olduÄŸu tespit edildiÄŸinde, bireyin özel geliÅŸim ve öÄŸrenme ihtiyacına yönelik hazırlanan eÄŸitim programlarıdır.

 

Özel EÄŸitime Ä°htiyacı Olan Birey Kimdir?

​

ÇeÅŸitli nedenlerle, bireysel özellikleri ve eÄŸitim yeterlilikleri açısından yaşıtlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren kiÅŸidir.

Otizm, iÅŸitme kaybı, görme kaybı, iÅŸitme ya da görmeyle iliÅŸkili bozulma, ortopedik bozukluklar, konuÅŸma ve dil alanıyla ilgili zorluklar, zeka (biliÅŸsel geliÅŸim) alanında yaÅŸanan sorunlar, travmatik beyin hasarı, Dikkat EksikliÄŸi Hiperaktivite BozukluÄŸu (DEHB) ya da okuma güçlüÄŸü (disleksi), yazma güçlüÄŸü (disgrafi), matematikle ilgili zorluk (diskalkuli), konuÅŸma bozukluÄŸu (afazi) gibi öÄŸrenme alanında yaÅŸanan güçlüklerin tamamı özel eÄŸitimin konusu olabilir.

Hastane ya da psikiyatri kliniklerinde bireylerin ayrıntılı geliÅŸimsel deÄŸerlendirmesi psikiyatrist ve/veya psikolog tarafından yapılır. Bu deÄŸerlendirmenin ardından çocuÄŸun zihinsel geliÅŸiminde gözlenen gerilik ya da öÄŸrenme güçlüÄŸü gibi özel durumlar tespit edildiÄŸinde ruh saÄŸlığı uzmanının kararı ile çocuÄŸun özel eÄŸitime ihtiyaç duyduÄŸu belirlenir ve durum, aileyle paylaşılır. Raporlandırma süreci sonunda özel eÄŸitim çalışmaları baÅŸlar.

 

Özel EÄŸitimin Temel Ä°lkeleri Nelerdir?

  • Özel eÄŸitime ihtiyacı olan tüm bireyler; ilgi, istek, yeterlilik ve yetenekleri doÄŸrultusunda ve ölçüsünde özel eÄŸitim hizmetlerinden yararlandırılır.

  • Özel eÄŸitime ihtiyacı olan bireylerin eÄŸitimine erken yaÅŸta baÅŸlanması esastır.

  • Özel eÄŸitim hizmetleri, özel eÄŸitime ihtiyacı olan bireyi, sosyal ve fiziksel çevrelerinden mümkün olduÄŸu kadar ayırmadan plânlanır ve yürütülür.

  • Özel eÄŸitime ihtiyacı olan bireyin eÄŸitim performansları dikkate alınarak; amaç, içerik ve öÄŸretim süreçlerinde uyarlamalar yapılarak, yetersizliÄŸi olmayan akranları ile birlikte eÄŸitilmelerine öncelik verilir.

  • Özel eÄŸitime ihtiyacı olan bireyin, her tür ve kademedeki eÄŸitimlerini kesintisiz sürdürebilmeleri için her türlü rehabilitasyonlarını saÄŸlayacak kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸ birliÄŸi yapılır.

  • Özel eÄŸitime ihtiyacı olan birey için, bireysel eÄŸitim plânı hazırlanır ve eÄŸitim programları bireyselleÅŸtirilerek uygulanır.

  • Ailelerin, özel eÄŸitim sürecinin her boyutuna aktif katılmaları ve eÄŸitimleri saÄŸlanır

  • Özel eÄŸitim politikalarının geliÅŸtirilmesinde, özel eÄŸitime ihtiyacı olan bireye yönelik etkinlik gösteren sivil toplum örgütlerinin görüÅŸlerine önem verilir.

  • Özel eÄŸitim hizmetleri, özel eÄŸitime ihtiyacı olan bireyin toplumla etkileÅŸim ve karşılıklı uyum saÄŸlama sürecini kapsayacak ÅŸekilde plânlanır.

 

Özel EÄŸitimde Kullandığımız Program, Yöntem, Teknik Ve Araçlar

 

Özel gereksinimi olan bireyler için özel eÄŸitim tam bağımsız olmaları, ya da en az bağımlı hale getirilebilmeleri için gerekli ve yaşına uygun özbakım, zihinsel, sosyal ve iletiÅŸim becerilerini kazanmaları için verilen eÄŸitimdir.

 

TEACCH Programı

 

Otizmli bireyin yetiÅŸkin bir birey olduÄŸunda yaÅŸayabilen, çalışabilen, sosyal hayata katılabilen davranışlara sahip olmasını saÄŸlamak için kullanılan beceri ve davranışların öÄŸretilmesinin amaçlandığı bir yaklaşımdır.

 

TEAACH YAKLAÅžIMININ TEMEL HEDEFLERÄ°

1) Çevrenin Bir Anlamı OlduÄŸunu ÖÄŸretmek

2) Neden – Sonuç Kavramının ÖÄŸretilmesi

3) Ä°letiÅŸim Becerilerini GeliÅŸtirmek

4) YetiÅŸkinlik Ä°çin Gerekli- Anlamlı Becerileri GeliÅŸtirmek

5) Mesleki Beceriler GeliÅŸtirmek

6) Boş Zamanı Değerlendirme, Eğlenme ve İlgi Alanları Geliştirme

7) Uyumsuz/Problem Davranışları Azaltma’dır.

 

PEKÄ° BÄ°Z NE YAPIYORUZ?

 

Moral Ä°lk Adım özel eÄŸitim ve rehabilitasyon merkezi olarak otizmli tanılı gelen öÄŸrencilerimize Teacch yaklaşımının deÄŸerlendirme ölçeÄŸi olan PEP-R ile deÄŸerlendiriyoruz. Bu ölçek ile oluÅŸturulan profili aile ile deÄŸerlendirip geliÅŸim alanına uygun ev ve okul programı ile destekliyoruz.

 

PEP-R

PEP-R Otizm Spektrum BozukluÄŸu grubunda yer alan 0-12 yaÅŸ arası çocukları geliÅŸimsel ve davranışsal alanda deÄŸerlendiren, bireysel eÄŸitim programı (BEP) hazırlanmasını saÄŸlayan deÄŸerlendirme aracıdır.

PEP-R ile çocuÄŸun yedi geliÅŸim alanında (taklit, algı, ince motor, kaba motor, el-göz koordinasyonu, biliÅŸsel ve sözel alanlardaki) hâlihazırdaki düzeyi, yeterlilikleri ve yetersizlikleri belirlenmektedir. Bunun yanı sıra, her geliÅŸim alanında geliÅŸmekte olan beceriler belirlenerek BEP geliÅŸimsel alan programı hazırlanmaktadır.

Davranışsal alanda ise çocuÄŸun, otistik davranış özelliklerinin yoÄŸunluÄŸu dil, iliÅŸki ve duygulanım, oyun ve materyallere ilgi, duyusal tepkiler olmak üzere dört alt alanda otistik davranış özelliklerinin yoÄŸunluÄŸu deÄŸerlendirilmektedir.

 

PECS Görsel Ä°letiÅŸim Sistemi

 

PECS NEDÄ°R?

 

PECS otizmli ve gelişimsel problemleri olan bireylere hızlı bir şekilde işlevsel iletişim becerileri kazandırmak amacıyla geliştirilmiş resim değiş tokuşuna dayalı bir sistemdir.

PECS’ in amacı bireye temel iletiÅŸim becerilerini kazandırmaktır. PECS  iletiÅŸim problemi olan tüm bireylerde kullanılabilir. DiÄŸer iletiÅŸim yöntemleri göz teması kurabilme, motor ve ses taklidi yapabilme gibi ön beceriler gerektirir. PECS bu programlarda yaÅŸanan sıkıntılara çözüm üretmek ve temel becerileri hızla kazandırmak üzere geliÅŸtirilmiÅŸ bir programdır.

Sistemde çocuÄŸa iletiÅŸim kuracağı kiÅŸiye nasıl yaklaÅŸacağı,  dikkatini nasıl çekeceÄŸi ve istediÄŸi ÅŸeyi ifade etmek ve elde etmek için resim ya da sembolü karşısındaki ile nasıl deÄŸiÅŸ tokuÅŸ yapacağı öÄŸretilir. 6 basamaktan oluÅŸur:

1. Basamak: Fiziksel yardımla deÄŸiÅŸ tokuÅŸ öÄŸretilir.
2. Basamak: DoÄŸallık ve süreklilik saÄŸlanır.
3. Basamak: Resimlerin ayırt edilmesi sağlanır.
4. Basamak: Ä°stekte bulunmak için cümle yapılarının resimler yardımıyla oluÅŸturulması öÄŸretilir.
5. Basamak: “Ne istiyorsun?” sorusuna cevap verebilme becerisi kazandırılır.
6. Basamak: Soru ve isteklere cevabı yorumlama becerisi kazandırılır.

​

PECS NASIL ÖÄžRENÄ°LÄ°R?

​

Sistem odadaki ikinci bir eÄŸiticiden gelen fiziksel yardımla bireye tek bir resmi, karşıdaki kiÅŸinin elindeki istenen ÅŸeyi elde etmek için nasıl deÄŸiÅŸ tokuÅŸ yapacağını öÄŸretmekle baÅŸlar. Birey iletiÅŸime geçeceÄŸi kiÅŸiden sözlü ve sözsüz ipucu beklemeden yaklaÅŸmayı ve iletiÅŸim baÅŸlatmayı öÄŸrenir.
Ä°kinci basamakta breyin öÄŸrendiÄŸi beceriyi kiÅŸi ve ortamlara genelleyebilmesi saÄŸlanır.
Üçüncü basamakta bireyin istediÄŸi ÅŸeyi ifade etmeye yarayan resim ya da sembolü farklı sayıda resimler arasından ayırt etmeyi öÄŸrenmesi saÄŸlanır. Dördüncü basamakta bireye “Ä°stiyorum” ikonunu kullanarak nasıl basit bir istek cümlesi oluÅŸturacağı öÄŸretilir.
BeÅŸinci basamakta birey  “Ne istiyorsun?” ÅŸeklindeki soruya ne ÅŸekilde cevap vereceÄŸini öÄŸrenir. Birey  bu soruya cevap verebileceÄŸi gibi, kendiliÄŸinden de istediÄŸi ÅŸey için iletiÅŸim baÅŸlatabilir.
Son basamakta birey nesneler için ne ÅŸekilde yorum yapacağını öÄŸrenir. Ne hissettiÄŸi, neyi sevip sevmediÄŸini ifade etmeyi öÄŸrenir.

PECS NEDEN ÖNEMLÄ°DÄ°R?

PECS’teki bu basamakları tamamlayan birey sistemde öÄŸrendiÄŸi iletiÅŸim becerisini ev, okul ve arkadaÅŸ ortamlarında kullanır. Ä°letiÅŸim defteri, iletiÅŸim panosu gibi sisteme destek araçlar yardımıyla kendini ifade etme kapasitesini artırır. Birey istediÄŸini elde ederken aktif rol oynar ve sözel dil geliÅŸimi desteklenir. Zaman içinde öÄŸrenilmiÅŸ beceriler genellenir ve görselliÄŸe dayalı bir iletiÅŸim sistemine gerek kalmadan da iletiÅŸim kurabilir. Ä°letiÅŸim becerileri artan bireyin davranış problemleri azalır.

Yapılan araÅŸtırmalara göre PECS kullanımı, sözel iletiÅŸimi olmayan çocuklarda konuÅŸma baÅŸlamasını olumlu etkilediÄŸi gibi konuÅŸan çocukların konuÅŸma kalitesi ve iÅŸlevselliÄŸini de artırmaktadır.

PREP

 

PREP NEDÄ°R?

 

PREP, (Emeritus) Prof. J. P. Das tarafından geliÅŸtirilmiÅŸ ve PASS teorisinin eÅŸzamanlı ve ardıl iÅŸlem özellikleri üzerine kurulmuÅŸ bir okumayı geliÅŸtirme programıdır.

Çünkü okuma için özellikle bu iki iÅŸlem etkindir. Okumayı ilk öÄŸrenme döneminde ardıl iÅŸlem etkinken okuduÄŸunu anlamanın daha çok eÅŸzamanlı iÅŸlem ile baÄŸlantılı olduÄŸu belirtilmektedir.

Tüm bu süreç boyunca, planlama ve dikkat doÄŸrudan ele alınmasa da her etkinliÄŸi gerçekleÅŸtirmek için sürece mutlaka dâhil olmaktadırlar. Sonuç olarak okuma güçlüÄŸünün eÅŸzamanlı ve ardıl iÅŸlemlerdeki sıkıntılardan doÄŸduÄŸu savunulmaktadır. Bu nedenle de PREP bu iki iÅŸlem üzerine kurulmuÅŸtur.

 

KÄ°MLERE UYGULANIR?

​

PREP, okuma eÄŸitimi almış ancak kendisinden ve yaşından beklenen düzeyde okuma yapamayan çocuklar için uygundur. Bu nedenle 2. Sınıf ve sonrasında uygulanmaya baÅŸlanmaya uygun bir program olarak geliÅŸtirilmiÅŸtir. Yapılan boylamsal araÅŸtırmalar sonrasında PREP' in uygulama aralığının yaÅŸ ve sınıf düzeyi ne olursa olsun okuma problemi yaÅŸayan her çocuÄŸa uygulanabilirliÄŸi kanıtlanmıştır.

 

NEDEN PREP?

​

PREP sayesinde öÄŸrenci, hem o alanda strateji üreterek ilerlemeyi öÄŸrenmekte hem de her etkinlikte kendisine ait zorluk derecesinden baÅŸlayarak ilerleyebilmektedir. ÖÄŸrencinin, bu etkinlikleri yapabilmek için ürettiÄŸi stratejileri kullanarak o zorluÄŸu aÅŸması hedeflenmektedir. Bu nedenle PREP uygulamalarında eÄŸitimcinin desteÄŸi minimum düzeyde tutulmaktadır. Amaç, öÄŸrencinin kendi için en uygun stratejiyi keÅŸfederek özümsemesi ve karşılaÅŸtığı diÄŸer problemlerde kullanabilir hale gelmesidir.

 

Uygulamalı Davranış Analizi

 

Uygulamalı Davranış Analizi istendik davranışları arttırmayı, uygun olmayan davranışları azaltmayı hedefleyen bir eÄŸitim metodudur. Tüm geliÅŸim alanlarında sistematik, gözlenebilir ve ölçülebilir davranışlara odaklanır.

UDA en yaygın kullanılan, üzerinde en çok araÅŸtırma yapılmış ve yararları ortaya konmuÅŸ yöntemlerdendir. UDA için bireyin tüm davranışları, becerileri gözlem yapılarak kaydedilir ve deÄŸerlendirilir. Bilimsel tanımlama, ölçme ve analiz yöntemleri kullanılır. Düzenlenmesi gereken davranışların önem ve önceliklerine göre hedef davranışlar ve pekiÅŸtiriciler belirlenir. Gözlenebilirlik, etkililik, genellenebilirlik ilkelerine uygun olarak çalışılır.

 

UDA NEREDE KULLANIRIZ?

​

Otizm Spektrum BozukluÄŸu olan çocuklarda, Mental Retardasyon tanısı almış çocuklarda ve davranış bozukluÄŸu olan çocuklarda kullanılabilir.

UDA aileye de olumlu davranışların kazandırılması, sürdürülmesi ve arttırılması için rehberlik eder.

Uygulamalı Davranış Analizi tüm geliÅŸim alanlarında belirlenen hedeflere ulaşılıncaya  kadar sürdürülen hem ayrıntılı hem de çerçeve bir programdır.

UDA içinde farklı eÄŸitim yöntem ve tekniklerini barındıran detaylı bir programdır. Tüm yöntem ve tekniklerle ilgili eÄŸitimi ve uygulama deneyimi olan terapistler tarafından kullanılır. Uygulamalı davranış analizinde çeÅŸitli teknikler yer alır ve bunların farklı ÅŸekillerde bir araya getirilmesiyle de çeÅŸitli uygulamalar geliÅŸtirilmiÅŸtir.

Ayrık Denemelerle ÖÄŸretim:  Bire bir öÄŸretim oturumunda art arda pek çok öÄŸretim sunumu yapılmasıdır. Bu sunumlarda çocuÄŸa bir soru, komut ya da araç yöneltilir; karşılığında çocuktan bir tepki beklenir; doÄŸru tepkiler ödüllendirilir; yanlış tepkiler ise düzeltilir. Bu sistemle otizmli çocuklara tüm geliÅŸim alanlarından beceriler kazandırılabilir. Ayrık denemelerle öÄŸretimin daha sistematik biçimi olan Yanlışsız ÖÄŸretimde ise öÄŸretim sırasında çeÅŸitli ipuçları kullanılır. Böylece, çocuÄŸun yanlış yapma olasılığı en aza indirilir. Çocuk ipuçları yardımıyla belli davranışları yapar hale geldikten sonra bu ipuçları yavaÅŸ yavaÅŸ ortadan kaldırılır. Ayrık denemelerle öÄŸretim taklit, eÅŸleme ve sınıflama, alıcı dil, oyun, özbakım vb. becerilerin kazandırılmasnda kullanılır.

 

Etkinlik Çizelgeleriyle ÖÄŸretim

 

ÇocuÄŸa öÄŸretilecek beceri basamaklarını gösteren bir görsel çizelge hazırlanır ve çocuÄŸun bu çizelgeyi takip ederek  her bir basamağı yapması saÄŸlanır. Basamakları yapabilmesi için çocuÄŸa fiziksel yardım sunulur. ÖÄŸretim sırasında kullanılan ipuçlarının sistematik olarak sunulmasında ve ortadan kaldırılmasında ise yanlışsız öÄŸretim tekniklerinden yararlanılır. Etkinlik çizelgeleriyle öÄŸretim otizmli çocukların özellikle özbakım, günlük yaÅŸam ve serbest zaman becerilerini yerine getirebilmelerini saÄŸlamada çok etkilidir.

 

Model Alma Yöntemi

 

Otizm Spektrum BozukluÄŸuna sahip olsun ya da olmasın, her çocuÄŸun öÄŸrenme sürecinde bir rol modele ihtiyacı vardır. Çocuklar konuÅŸma gibi motor becerilerini rol model sayesinde öÄŸrenirler. Otizmli çocuklarda bunun daha büyük bir önem taşıdığını belirtmek gerekir. ÇeÅŸitli becerileri model alma yöntemiyle öÄŸrenmeleri daha kolay olmaktadır. Model alma eÄŸitiminde genellikle video materyalleri kullanılır. Çocuktan videoda görülen kiÅŸiyi takip etmesi ve onun yaptıklarını yapması istenir. Bu ÅŸekilde beceri öÄŸretimini pratiÄŸe geçirmek mümkün olabilmektedir.

Videoyla model alma yönteminde çocuÄŸun önünde öÄŸrenmesine yardımcı olabilecek materyaller bulunur. ÖrneÄŸin cisimleri kullanma becerisi videoda gösterilirken bir yandan çocuktan cisimleri hareket ettirmesi ve videodaki rol model gibi kullanması istenir. Otizmli çocuk bu sayede kendisine öÄŸretilen becerileri pratiÄŸe çevirmiÅŸ olacaktır. Bazı durumlarda otizmli çocuk çeÅŸitli davranışları yaparken videoya çekilir ve bu ÅŸekilde kendi davranışlarını model alarak öÄŸrenir.

 

Fırsat ÖÄŸretimi

 

Ä°letiÅŸim becerilerinin geliÅŸtirilmesi amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Fırsat öÄŸretimi uygulamaları için çocuÄŸun iletiÅŸim giriÅŸiminde bulunmasına zemin hazırlayacak bir çevresel düzenleme yapılır. ÇocuÄŸun iletiÅŸimsel çabaları, çocuÄŸun istediÄŸi yerine getirilerek ödüllendirilir. Giderek çocuktan daha geliÅŸmiÅŸ iletiÅŸimsel davranışlar beklenir ve gerektiÄŸinde çocuÄŸa model olunur. Yapılan deneysel araÅŸtırmalar fırsat öÄŸretiminin özellikle küçük yaÅŸlardaki çocuklarda etkili olduÄŸunu ve kazanılan iletiÅŸim becerilerinin genellenme olasılığının yüksek olduÄŸunu göstermektedir. Temel Tepki ÖÄŸretimi  adıyla bilinen teknik de fırsat öÄŸretiminin bir uyarlaması olup, otizmli çocuklarla yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Ä°ÅŸlevsel DeÄŸerlendirme Ve Analiz

 

Ä°ÅŸlevsel deÄŸerlendirme, hem eÄŸitim hem de terapi yöntemi olarak bilinmektedir. Temel amacı otizmli çocukların olumsuz davranışlarının sebeplerini tespit etmek ve aynı sebepler, etkenler karşısında olumlu davranışlar kazanmasını saÄŸlamaktır.

Otizmli bireylerin öfke nöbetlerinin genellikle duyusal haz elde etme iÅŸlemine yönelik olduÄŸu bilinmektedir. Ä°ÅŸlevsel deÄŸerlendirme yönteminde, geliÅŸtirilen yeni davranışlar için ödüllendirme sistemi yapılır ve çocukların geliÅŸtirdikleri yeni davranışlardan duyusal haz elde etmeleri saÄŸlanır.

 

Hanen Metodu

 

Bu program dil ve konuÅŸma gecikmesi olan çocuklara, onlarla en çok vakit geçiren ebeveyn ve diÄŸer büyüklerin eÄŸitilerek, çocukların iletiÅŸimi öÄŸrenmelerinde baÅŸlıca rol almalarını saÄŸlamak üzere hazırlanmıştır.

 ÇocuÄŸun iletiÅŸimde lider olmasına izin verilir. O, gözlenir, beklenir ve dinlenir. Onunla yüz yüze olunur, ilgileri takip edilir ve ilgisini çekebilecek durumlar yaratılır. Ä°letiÅŸim kurulurken iletiÅŸimin karşılıklı olmasına dikkat edilir. Etkinliklerde çocuÄŸun sevdiÄŸi oyuncaklar kullanılır. Günlük herhangi bir durum, sevilen bir etkinliÄŸe dönüÅŸtürülür. ÇocuÄŸun ihtiyaçlarının önceden tahmin edilmemesi gerekir. Sosyal rutinler kullanılır. Kullanılan dil ve davranışlar çocuÄŸa göre düzenlenir. Dil, çocuÄŸun anlayacağı ÅŸekilde uyarlanır. Ortak dikkat kurulmaya çalışılır. Ä°letiÅŸime dil ve deneyimler katılır. Nesneler isimlendirilir, mimik ve hareketler kullanılır, yavaÅŸ olunur, anahtar kelimeler abartılır. KonuÅŸmaların konu ve içeriÄŸi çeÅŸitlendirilir. ÇocuÄŸun oyunları zenginleÅŸtirilir.

 

Duyu Bütünleme Terapisi

 

Duyusal iÅŸleme bozukluÄŸu (ışığa, sese, kokuya, tada veya dokunuÅŸa aşırı ve/veya az duyarlılık) uzun zamandır otizmin bir belirtisi olarak tanımlanmaktadır. 2013 yılında, DSM-5’te yer alan bu konu sonradan ÅŸu tanımla aracın resmi bir parçası oldu: " Duyusal girdilere aşırı alışılmadık tepki ya da aşırı gösterilen ilgi ( Sıcaklık, tatlar, nesneler, ışık ve hareket.. ).

Duyusal iÅŸleme bozukluÄŸu üstesinden gelinmesi gereken bir bozukluktur, çünkü günlük yaÅŸamın rutinlerine müdahale etmektedir. Duyu bütünleme terapisi otizmi olan ve olmayan kiÅŸilerin reaktifliklerini düÅŸürmelerine ve okuldan dansa kadar çeÅŸitli etkinliklere katılma yeteneklerini geliÅŸtirmelerine yardımcı olmak için geliÅŸtirilmiÅŸtir.

 
Otizmde Duyusal Ä°ÅŸleme BozukluÄŸu
​

Otizmli birçok kiÅŸi, diÄŸer alanlarda yaÅŸadıkları zorlukların yanında ışığa, gürültüye ve dokunmaya aşırı duyarlılık veya duyarsızlık yaÅŸayabilirler. Bir bulaşık makinesinin sesine katlanamayabilirler veya vücutlarının tamamen farkında olmaları için kendilerini yaralamaları gerekebilir. Bu duyusal farklılıklar duyu bütünleme terapisi ile düzeltilebilir.

Duyusal iÅŸleme, duyularımızla (dokunma, hareket, koku, tat, görme ve duyma) bilgiyi almayı, bu bilgiyi organize etmeyi ve yorumlamayı ve anlamlı bir cevap vermeyi içerir. ÇoÄŸu insan için bu iÅŸlem otomatiktir. Ancak duyusal iÅŸleme bozukluÄŸu olan insanlar bu iÅŸlemleri aynı ÅŸekilde gerçekleÅŸtiremezler. Duyu iÅŸleme bozukluÄŸu, beyinlerinin gelen bilgiyi yorumlama ÅŸeklini ve duyusal, motor becerilerini ve nasıl tepki vermeleri gerektiÄŸini etkiler. ÖrneÄŸin, bazı otizmli çocuklar kendilerini sürekli olarak duyusal girdiler bombardımanına tutuluyormuÅŸ gibi hissederler.

Duyu bütünleme terapisi bir ergoterapi tekniÄŸidir ve özel olarak eÄŸitilmiÅŸ fizyoterapistler tarafından uygulanır. ÇocuÄŸun ışığa, sese, dokunmaya, kokulara ve diÄŸer girdilere uygun ÅŸekilde yanıt vermesine yardımcı olmak için özel duyusal aktiviteler içerir. Müdahale, sallanmayı, diÅŸ fırçalamayı, top oynamayı ve bir dizi baÅŸka aktiviteyi içerebilir. Bu faaliyetlerin amacı daha iyi odaklanma, daha iyi davranış sergileme ve hatta kaygıyı azaltmadır.

 
Duyu Bütünleme Terapisi
​

Duyu bütünleme terapisi, bireylerin hassasiyetlerini ve isteklerini yönetmelerine yardımcı olur. Amerikan Ergoterapi DerneÄŸi, hem duyusal zorluklara hem de onlarla baÅŸa çıkabilecek performans sorunlarına yardımcı olabilecek bazı iyileÅŸtirme tekniklerini açıklamaktadır:

Duyusal ve motor becerileri içeren aktivitelerini ve ekipmanlarının kullanımını içeren düzeltici müdahale,

Kulaklık kullanma, telefonu sessiz moda alma veya yumuÅŸak süngerle bulaşık yıkama gibi uyarlamalar,

BireyselleÅŸtirilmiÅŸ, destekleyici ve belirlenmiÅŸ fiziksel aktiviteler (örneÄŸin, yoga, yüzme) ve materyaller bulunduran günlük rutin / plan içeren duyusal stratejiler programı,

 Duyusal girdiyi arttırmak, azaltmak veya ayarlamak için yapılan çevresel düzenlemeler ve uyarlamalar,

Bireylere, topluma ve aile üyelerine bozukluÄŸu en aza indirecek stratejilerin öÄŸretildiÄŸi eÄŸitimler verme.

Uzun vadede, duyu bütünleme terapisi adaptasyon ihtiyacını azaltabilir ve bireylerin evde, okulda ve iÅŸyerinde daha iÅŸlevsel olmalarına yardımcı olabilir.

Bütün duyular birbirleriyle etkileÅŸim içindedir. Her çocuÄŸun farklı duyusal entegrasyon problemleri vardır. Beyindeki alanların etkilenme durumuna göre farklı duyusal problemler ortaya çıkar.
 

Biz Moral Ä°lkadım Özel EÄŸitim ve Rehabilitasyon Merkezimizde çocukları bireysel olarak deÄŸerlendiriyoruz ve kiÅŸisel duyu profilini oluÅŸturuyoruz

İLETİŞİM

0232 421 20 40

ADRES

Kazım Dirik Mah.

Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel Cad. No:42

Bornova / Ä°ZMÄ°R

SOSYAL MEDYA

Instagram

Bu site MARLEY DİJİTAL tarafından tasarlanmıştır

bottom of page