top of page

OYUN TERAPÄ°SÄ°

Çocuk oyun

​

Hayata çocukların gözünden bakmak, dünyayı onların gördüÄŸü gibi bir yer olarak görmek belki çoÄŸumuz için rutinlerimizin ve kaygılarımızın etkisi ile unutulmuÅŸ uzak hatıralar olarak düÅŸünülebilir. Bizler yaÅŸ aldıkça hayatımıza yeni deneyimler katıyor, yeni sorumluluklar alıyor ve bu sorumlulukların getirdiÄŸi stresi ile baÅŸa çıkabilmenin yeni yollarını arayıp, bulup, keÅŸfedebiliyor; bir engel ile karşılaÅŸtığımızda bu engeli geçmiÅŸ deneyimlerimizin yardımıyla algılayabiliyor, tanımlayabiliyor; tıkandığımız noktada tarifini yaparak çözüm yolları arayabiliyoruz.

Bu süreçler, çocukların ‘küçük’ diye nitelendirdiÄŸimiz dünyalarında yetiÅŸkinlerde olduÄŸu gibi iÅŸlemez. Çocuklar kendileri ve çevrelerinde olup bitenler ile ilgili yaÅŸadıkları kaygının algılanma, tanımlanma ve tarif edilme süreçlerini yetiÅŸkinler gibi deneyimleyemediklerinden, anne baba onların baÅŸa çıkmaya çalıştıkları stresi fark edemeyebilirler. Hatta çoÄŸu zaman düÅŸülen en büyük yanılgıya düÅŸerek; çocukların yaÅŸadıkları zorlukları ya da çevresinde yaÅŸanan negatif bir olay yaÅŸanır yaÅŸanmaz hızlıca unutacakları, bunlara dikkatlerini vermeyecekleri gibi düÅŸüncelere kapılırlar. Oysa çocuklar harika gözlemcilerdir. Onlar çevrelerinde olup biten her ÅŸeyi zihin süzgeçlerinden geçirerek geleceklerinde kullanabilecekleri düÅŸünce, davranış ve duygu kalıplarını bu ÅŸekilde oluÅŸtururlar.

Oyun; çocukların dünya ile baÄŸlantı kurmasında, duygusal ve biliÅŸsel deneyimlerini anlamlandırmalarında, kendilerini ve çevrelerini tanımlamalarında sıklıkla baÅŸvurdukları en saÄŸlıklı ve doÄŸal yoldur. Günlük hayatta yaÅŸadıklarını, çevresindeki insanları; bu yaÅŸananlar ve insanlar hakkındaki duygu ve düÅŸüncelerini kurdukları oyuna yansıtırlar. GözlemlendiÄŸinde bizlere belki de anlamsız gelecek olan bu oyunlar, ‘çocuÄŸun gözünden dünyaya bakmak’ cümlesinin aslında tam olarak karşılığıdır. Oyun çocuÄŸun lisanı, oyuncaklar kelimeler ve cümleleri, kurduÄŸu oyunlar ise ifade biçimleridir.,

​

OYUN TERAPÄ°SÄ° NEDÄ°R ?

​

Çocukların gerçek dünya ile kurdukları bağı, çevrelerindeki insanlarla olan iliÅŸkilerini, bastırdıkları ya da ifade etmede zorlandıkları duygu ve düÅŸünceleri oyun ile dışa vurduklarından bahsetmiÅŸtik. Deneyimledikleri zor süreçlerin getirdiÄŸi duygular ile mücadele ve kontrol becerisini kazanması, negatif durumları ve olayları anlamlandırma sürecinde farkındalığının yükselmesi, gözlemlediÄŸi durum ve süreçler hakkında yanlış düÅŸünce kalıpları oluÅŸturmasının önüne geçilmesi çocukların psikolojik geliÅŸimi açısından son derece önemlidir.

Ä°ÅŸte tam bu noktada, Oyun Terapisi sıklıkla kullanılan ve son derece etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Oyun terapisi; çocuÄŸun kendisini güvende hissettiÄŸi ve oyun terapisti ile güven iliÅŸkisini saÄŸlayabildiÄŸi bir ortamda özgürce oyun kurduÄŸu ve oynadığı, terapistin de süreci takip ederek çocuÄŸun dünyasına müdahale etmeden daha yakından tanıklık ettiÄŸi sistematik seanslar bütünüdür. Bu sayede çocuÄŸun sözel olarak ifade edemeyeceÄŸi bir çok bastırılmış duygu ve düÅŸünce kalıplarına eriÅŸim saÄŸlanabilir ve aileye çocuÄŸun iç dünyası hakkında farkındalık kazandırılabileceÄŸi gibi çocuÄŸun da duygusal ve biliÅŸsel geliÅŸimine destek saÄŸlanabilir. ÇocuÄŸun hali hazırda bastırmış olduÄŸu duygu ve düÅŸüncelerin, davranışlarına negatif yansımış olması durumlarında da çocukta davranış deÄŸiÅŸikliÄŸi ve sosyal geliÅŸim açısından sıklıkla kullanılır.

 

OYUN TERAPÄ°SÄ° HANGÄ° DURUMLARDA, KÄ°MLERE UYGULANIR ?

​

2-11 yaÅŸ arası tüm çocuklara Oyun Terapisi Uygulayıcı Sertifikasına sahip terapist ihtiyaç duyduÄŸu taktirde uygulanabilir.

  • Travmalar ve istismar (fiziksel, duygusal, cinsel) deneyimlemiÅŸ çocuklara

  • BaÄŸlanma sorunları deneyimleyen çocuklara

  • Yeme/tuvalet problemleri deneyimleyen çocuklara

  • Seçici dilsizlik deneyimleyen çocuklara

  • Ayrılık anksiyetesi deneyimleyen çocuklara

  • BoÅŸanma sonrası adaptasyon sorunları deneyimleyen çocuklara

  • KardeÅŸ kıskançlığı deneyimleyen çocuklara

  • Saldırganlık problemi bulunan çocuklara

  • Ä°letiÅŸim problemleri bulunan çocuklara

  • Uyku bozukluÄŸu deneyimleyen çocuklara

  • Ailede kayıp ve yas deneyimleyen çocuklara

  • Hiperaktivite ve dikkat eksikliÄŸi tanısı almış çocuklara

  • Uygunsuz davranış sergileyen çocuklara

  • Kaygı, korku ve fobileri olan çocuklara

  • Okulda zorbalık gören veya zorbalık uygulayan çocuklara

  • Aile içi ÅŸiddet gören ya da geçmiÅŸi bulunan çocuklara

oyun terapisi uygulanabilir.

​

SÄ°ZDEN GELEN SORULAR

​

  1. Oyun terapisini kim verir ?

Oyun terapisi, uygulayıcı sertifikası bulunması ÅŸart olan ruh saÄŸlığı alanındaki profesyoneller tarafından uygulanır. Terapiye baÅŸlamadan önce, terapistinizin yetkinliÄŸini sorgulamayı unutmayınız.

  • Oyun terapisi ne kadar sürer?

ÇocuÄŸun ihtiyacına göre haftada bir ya da iki kez olmak üzere ortalama 16-20 seans arasında tamamlanır. Seans randevuları, geçerli bir istisna olmadığı sürece her hafta aynı gün ve aynı saatlerde yapılmalı, çocuk seanslara düzenli katılım göstermelidir. Sistematik ve düzenli ÅŸekilde ilerleyen seanslar ile en kısa zamanda sonuç almaya baÅŸlanması mümkün olur, çocuÄŸun ilerlemesine göre seans sıklığında deÄŸiÅŸiklik yapılabilir.

  • ÇocuÄŸuma kendim oyun terapisi yapabilir miyim?

Oyun terapisi yalnızca uzmanları tarafından uygulanabilir. Kuralları net, sistematik seanslar bütünüdür. Seans sırasında her dakika terapist için önem arz eder ve kendi bilgi birikimine göre deÄŸerlendirmesini yapmalıdır.

Oyun terapisi uzmanı olsanız dahi, çocuÄŸun kendini güvende hissetmesi, oyun terapistine oyun odasında baÄŸlanması ve onu benimsemesi seansların etkinliÄŸi açısından çok önemlidir. ÇocuÄŸun günlük hayatından zaten tanıdığı bir terapiste koÅŸulsuz açık ve dürüst olması beklenemeyebilir.

  • Seansları ebeveynler de izleyebilir mi?

Mümkün olduÄŸu sürece çocuÄŸun odada yalnızca terapist ile bulunması, dikkatini dağıtacak herhangi bir faktör olmaması önemlidir. Fakat yaşı küçük çocuklarda anne ve baba ile seansa katılma ısrarı olursa güvenini kazanana kadar belli kurallar ile izin verilebilir.

Bunun haricinde, oyun seanslarının sonrasında aileye evde pekiÅŸtireç görevi üstlenecek etkinlikler ile ilgili bilgilendirme yapılabilir.

İLETİŞİM

0232 421 20 40

ADRES

Kazım Dirik Mah.

Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel Cad. No:42

Bornova / Ä°ZMÄ°R

SOSYAL MEDYA

Instagram

Bu site MARLEY DİJİTAL tarafından tasarlanmıştır

bottom of page