top of page

Ä°nce Motor Becerilere Yönelik Ev Aktiviteleri

12 Best Toys For Fine Motor Skills Development Of 2022.jpg

Ä°nce Motor Aktiviteleri anlamak için iÅŸin biraz temeline inmekte fayda görüyoruz. Ä°ngilizcede “ Fine Motor Activity ” olarak kullanılan terim sadece Ä°nce Motor olarak deÄŸil de “ Hassas Motor Aktiviteler ” olarak tercüme edilirse daha doÄŸru bir tanımlama olacaktır. Ancak bu yazımızda ülkemizde kullanıldığı haliyle kullanmaya devam edeceÄŸiz.

Bu bakış açısıyla önce Ä°nce motor aktivitelerden sorumlu uzvumuzu tanıyıp sonrasında önerilerimize geçelim.

Ön kol ve elimizde 25’ ten fazla kas vardır. Önkoldaki kaslar dirsek, bilek ve parmak hareketlerini kontrol ederken avuç içindeki küçük kaslar daha izole olarak parmak hareketlerinden sorumludur.

Bir kiÅŸi elimizi acıtacak kadar kuvvet uygulayarak sıkabiliyorsa o kiÅŸinin ince motor becerilerinin iyi olduÄŸuna dair bir kanıtı olamaz. Çünkü bu iÅŸlem büyük oranda önkol kaslarının kuvveti ile alakalı bir durumdur. Ä°nce motor becerilerden kastımız daha çok ustalaÅŸmayı gerektiren aktiviteleri kapsar. Bunun içinde küçük kasların kuvvetinin yanında kendileri, önkol kasları ve hatta omuz kuÅŸağı ve gövde kaslarına kadar birbiriyle uyumlu - koordineli çalışmasına ihtiyaç vardır. Åžüphesiz görme ve proprioseptif duyununda ince motor becerilerle iliÅŸkisi büyüktür.

Kısacası ince motor becerilerdeki gerilik sadece “çocuÄŸumun el kasları zayıf ” tanımlaması ile açıklanamaz. Çok daha detaylı ve hassas bir deÄŸerlendirme ve sonrasında çalışmanın planlanmasını gerektirmektedir.

Bu açıklamalardan sonra sanki “kas kuvveti önemsizdir.” anlamı çıkmamalı. Bu kasların zayıflığında güçsüzlük ve koordinasyon bozukluÄŸu ortaya çıkabilir. Özellikle küçük kasların kuvvet kaybında büyük önkol kasları ön plana çıkarır. Önkolun büyük kasları zayıf avuçiçi kaslarını telafi edecek sonuç olarak çocuk küçük nesneleri tutarken anormal paternde tutma/sıkıştırma/kavramanın yollarını arayıp bulacaktır. Çünkü çalışmayan/az çalışan kas yerine o iÅŸin sahibi olmayan ama daha az enerji harcayarak kuvvet ve hareket açığa çıkarabilecek kası kullanmak kolay gelecektir.

ÇocuÄŸunuzda aÅŸağıdaki sorunları gözlemliyorsanız ince motor becerilerindeki sıkıntıyı iÅŸaret edebilir.
- Ä°ÅŸaret parmağı ve baÅŸparmak yardımıyla küçük nesneleri (ataç, boncuk, cips, ekmek kırığı vs.) toplamakta zorlanır.

- 3 parmak ucunu kullanarak kalem- boya kalemi tutmakta zorlanır.

- Çatal ve kaşık kullanarak yemek yemede zorlanır.

- Fermuar, çıtçıt, düÄŸme ilikleme açmada zorlanır.

- Makas kullanmada zorluk yaÅŸar.

- Parmaklarla hareketlerde (baÅŸparmağını diÄŸer parmaklarına dokundurma, iÅŸaret parmağıyla yer gösterme vb.) zorlanır.

- Avuç içi mobilizasyonda (Aynı avcunda tuttuÄŸu 3-4 fındık tanesini aynı eliyle teker teker aÄŸzına götürerek yeme) zorlanır.

Bu zorlanmalar günlük yaÅŸamını devam ettirmesinde ve okul hayatında sıkıntı yaÅŸamasına neden oluyorsa veya bu hareketleri yaparken diÄŸer ekstremitelerinde ve/veya gövdesinde ÅŸekil bozukluÄŸuna sebep oluyorsa muhakkak çocuk doktorunuza ve çocuk alanında çalışan fizyoterapiste baÅŸvurmalısınız.

ÇocuÄŸunuzun ince motor becerilerini evde desteklemek istiyorsunuz. Peki bu durumda evde neler yapabilirsiniz?

Ellerin küçük kaslarını güçlendirmek için kullanılan aktiviteler, direnç saÄŸlayan materyalleri ve araçları içerir. Bu materyal gruplarına göre aktivite ve etkinlikleri ev koÅŸullarında deneyebilirsiniz

1. Materyaller: Kil,seramik hamuru, terapi macunu, slime, oyun hamuru, evde hazırladığınız normal ekmek hamuru, modelleme köpüÄŸü, zıplayan oyun hamuru.

- Bu malzemelerin tümüyle, sıkma, ezme, itme, çekme, yuvarlama ve kalıpla ÅŸekiller çıkarma yapabilirsiniz.

- Küçük nesneleri (boncuklar, fasulye vs.) yukarıdaki malzemelerin içine gizleyip onları çıkarma aktivitesini deneyin.

- Bu macun kıvamındaki malzemeleri düzleyerek hamur kesici aletler ile (ÅŸekilli kalıplar veya pizza dilimleyici gibi ekipmanlarla) düzgün parçalar elde edilmeye çalışılır.

Yukarıda yer alan aktiviteleri evde hazırlayacağınız oyun hamuru ile yapabilirsiniz.

Ev yapımı oyun hamuru tarifi;

Bunu yapmanın birkaç yolu var. Bize kolay gelen yöntemi seçtik, sizde zorlanmayacaksınızdır. Ä°lk seferlerde olumsuz sonuçlar alsanızda birkaç denemenin ardından daha güzel sonuçlar elde edeceksiniz.

Malzemeler:

- Beyaz tutkal,

- Sıvı nişasta,

- Gıda boyası,

Yapılışı:

- Bir kaseye 2 ölçü beyaz tutkal ve 1 ölçü sıvı niÅŸasta koyup spatula vs. yardımıyla karıştırın.

- Birkaç damla gıda boyası ekleyin. Homojen renk oluÅŸana kadar güzelce karıştırın. Karışımı kaptan çıkararak biraz yoÄŸurun. Ä°lk baÅŸta biraz sulu olabilir ancak yoÄŸurdukça macun kıvamına gelecektir.

- Macunun kurumasını engellemek ve sonrasında oynamak için oyun hamurunuzu kapalı kapta saklayın.

2. Materyaller: Lego, boncuk, plastik halkalar vs.

Büyük boyutlu legolar daha kolaydır ve baÅŸlangıç için tercih edilmelidir. Zamanla daha küçük parçalı legolara geçilebilir.

​

​

​

​

​

​

 

- 1980 li yıllarda daha çok popüler olan ancak ÅŸimdilerde de araÅŸtırınca bulunabilen dikenli legolar yine baÅŸlangıç seviyesi için iyi bir tercih olabilir. Daha fazla taktil uyaran içeren bu materyal pek çok girdi içermesiyle çok güzel çalışmalara imkan vermektedir.

- ÇeÅŸitli ebatlarda ve materyallerde boncukları ipe dizme: Ä°nce motor beceri denince akla ilk gelen çalışma bu olsada çoÄŸu zaman planlama ve bilgi eksikliÄŸinden amaca uygun olarak gerçekleÅŸtirilememektedir. BaÅŸlangıçta büyük ebatlarda büyük delikli boncukları kalın iplere dizme çalışmasından küçük ebatlı küçük delikli boncukları misinaya dizmeye doÄŸru giden çeÅŸitli zorluk derecelerinde çalışmalar yapılmalıdır.

- Plastik zincirleri oluÅŸturma: Banyo perdelerinde kullanılan halkalardan veya benzeri materyallerden zincir oluÅŸturma çalışmaları güzel uygulamaların içinde sayılabilir.

 

3. Materyaller: Sprey ÅŸiÅŸeleri

 Su tabancaları, su fışkırtma oyuncakları, süngerler ile su oyunu.

- Sprey ÅŸiÅŸeleri: Bitkileri sprey ile sulayın, pencereleri temizlemek için sprey ile su püskürtün, masayı temizlemek için su püskürtün, küvette oynayın, sıcak havalarda açık havada oynayın ve karlı günlerde içine gıda boyası ekleyerek kar üzerini boya ile renklendirin.

- Su tabancaları ve havuz su fışkırtma oyuncakları: Yaz aylarında kullanılabilecek çok eÄŸlenceli ancak ince motor becerilere hitap eden malzemelerdir. Bunları kış aylarında banyo ve küvette de kullanabilirsiniz.

- Süngerler: Süngerdeki suyu sıkmak elleri ve önkolları güçlendirmek için mükemmel bir çalışmadır. Bunu bahçede, küvette, lavaboda kontrollü olarak sünger yardımıyla araba yıkama, bisiklet yıkama, oyuncak ve bebeklerini yıkama aktiviteleri ile elde edebilirsiniz.

​

4. Materyal: Mandal.

​

ÇocuÄŸunuzun kapasitesine göre seçilmiÅŸ az kuvvet gerektiren yumuÅŸaklıktan sıkı-sert olana doÄŸru seçilecek, tutma tipine uygun mandal ve benzeri malzemelerin hepsi ile bu aktiviteleri yapabiliriz.

BaÅŸparmak ve iÅŸaret parmağını kullanarak mandalı açmak oldukça güç ve deneyim gerektiren bir beceridir. Çamaşır ipine çamaşırları asmaktan tutun bir yastığın- havlunun-tepsinin-tabağın kenarlarına mandalları dizmeye kadar elinizdeki imkanlarla çalışmaları planlayabilirsiniz. Bunların haricinde deÄŸiÅŸik ebatlarda ponpon topları mandalla sıkıştırıp alma vs. gibi çalışmaları yapabilirsiniz.

 

5. Materyal: Delgeç.

​

- Delgeç yardımıyla kağıdın kenarı boyunca sıra sıra delikler yapmak.

- Konfeti aktivitesi: DeÄŸiÅŸik renklerde kağıda delgeç ile çok sayıda delik açarak delgecin haznesinde kalan ufak parçaları konfeti amacıyla kullanarak eÄŸlenceli hale getirmek mümkün.

​

​

​

​

​

​

​

 

- Pense tarzı delgeçler (resimde gösterilmektedir), çocukların çalışması için güçlü bir sıkıştırma gerektiren küçük zımbalara nazaran kullanımı daha kolaydır.

 

6. Materyal: Kabarcıklı Poşet.

​

- BaÅŸparmak ve iÅŸaret parmağı ile sıkıştırarak hava dolu baloncukları patlatmak hiç kuÅŸkusuz ki çoÄŸumuzun hoÅŸlandığı bir aktivite. ÇocukluÄŸumuzda bizlerin ince motor becerilerini geliÅŸtiren bu malzemeyi ÅŸimdi de çocuklarımız için kullanabiliriz. Hatta bir ucundan bizde çalışıp model olabiliriz. :)

- Bu malzemeyi sert bir zemin üzerine koyarak baloncukları parmaklarımız yardımıyla ezerek patlatmakta güzel bir alternatif olabilir.

 

7. Materyal

YumuÅŸak oyuncak ve nesneler - sıkma çalışmaları.

- Köpük toplar, hayvanlar ve ÅŸekiller, stres topu gibi sık-bırak çalışmaları.

​

​

​

​

​

​

 

- Tenis topu “Aç BürÅŸe Oyuncağı” Bu oyuncağı internette aratırsanız hiçbiryerde bulamazsınız çünkü Türkçe adı tarafımdan konulmuÅŸtur. :) Temel olarak tenis topunun bir kısmını düzgünce maket bıçağı yardımıyla keserek yarıyoruz ve burası ağız oluyor. Kalem-Boya veya benzeri malzemelerle burun göz ve kulaklarını yapıyoruz. Tenis topunu (BürÅŸe) kenarlarından sıktığımızda aÄŸzı açılır ve o sırada acıkmış olan bürÅŸemizi doyurma imkanı bulabiliriz. Karnını doyurmak için pamuk toplarını, boncukları ve benzeri irili ufaklı malzemeleri kullanabiliriz.Ağız olarak yaptığımız yarık ne kadar geniÅŸ olursa, aÄŸzı açmak o kadar kolay olur. Küçük çocuklar için geniÅŸ bir yarık ile baÅŸlayabilirsiniz.

- YumuÅŸak ve küçük topları iki parmakla sıkma (baÅŸparmak ve diÄŸer parmaklarla)

- Burun aspiratörü olarak bilenen ve bebek marketlerde bulacağınız malzeme ile pamuk toplarını çekme ve üfleterek uzaklaÅŸtırma oyunu oynanabilir. Yarış ÅŸeklinde kurgulanan aktiviteler çok daha eÄŸlenceli hale gelebilir.

- Sıkmak için ÅŸiÅŸelerin kullanılmasını gerektiren sanatsal faaliyetleri el kaslarını kuvvetlendirme ve ince motor becerileri geliÅŸtirmede çok yararlıdır. Kontrollü olarak tutkal, parıltılı tutkal, yaÄŸlı boya, guaÅŸ boyası, kumaÅŸ boyası vb. Uygulamaların hepsi bu grupta deÄŸerlendirilebilir.

 

8. Materyal

​

Servis maÅŸası, kızartma maÅŸası, ÅŸeker masası ve cımbız (Güç uygulayarak sıkıştırma iÅŸine yarayan aletler)

- Bu aletler ile boncuk, taÅŸ, fasulye, ponpon ve pamuk topları gibi küçük nesneleri toplamak için kullanabilirsiniz.

- Karton veya ince strafor tabaka gibi bir malzemenin üzerine kalemle çizeceÄŸimiz desen veya resmin sınırları üzerine iÄŸne, kürdan veya benzeri malzemeleri kullanarak deliklerle resmin hatlarını çocuÄŸumuzla birlikte oluÅŸtururuz. Sonrasında pencereye yapıştırarak veya arkasından ışık tutarak deliklerin renklenmesini saÄŸlayabiliriz. Bu aktivite ince motor beceri geliÅŸtirmenin yanında amaçlı oyun oynama ve ürün açığa çıkarma anlamında da güzel bir uygulama olacaktır.

 

9. Materyal

​

Oyuncak Bebekler.

Özellikle kız çocukları için (cinsiyet ayrımı deÄŸil sadece gözlemlerimize dayanan durum tesbiti :) ) en güzel aktivite hiç kuÅŸkusuz oyuncak plastik bebeklerin kıyafetlerini giydirmek ve saçlarını yapmak. Bu aktivite el kaslarının ciddi ÅŸekilde güçlü ve dayanıklı olmasını gerektirir.

Burada saydığımız çalışmalar ve aktiviteler ana hatlarıyla bizim için en önem arzeden komponentleri içermektedir. Aslına bakacak olursanız hayal gücünüze, imkanlarınıza, çocuÄŸunuzun motivasyonuna ve ilgi alanlarına yönelik olarak yapabileceÄŸiniz pek çok aktivite bulunmaktadır.

lego.jpg
44.jpg
45.jpg

İLETİŞİM

0232 421 20 40

ADRES

Kazım Dirik Mah.

Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel Cad. No:42

Bornova / Ä°ZMÄ°R

SOSYAL MEDYA

Instagram

Bu site MARLEY DİJİTAL tarafından tasarlanmıştır

bottom of page