top of page

DUYU BÜTÜNLEME

Antistres Duyusal Oyuncak

Duyusal deneyim; dokunma, hareket, vücut farkındalığı, görme, iÅŸitme, tatma, koku alma ve yerçekimini içerir. Bu bilgileri organize eden ve yorumlayan beyin sürecine duyusal bütünleme denir. Duyusal bütünleme, çocuÄŸun daha sonrasında kazanacağı kompleks öÄŸrenme ve davranış süreçlerinin temelini oluÅŸturur.

Çevremizden ve vücudumuzun içinden duyusal deneyim sonucu gelen tüm duyular beyine bir eÅŸikten girerler. Beyin gelen tüm duyusal uyarıları bölgesine, çeÅŸidine, ÅŸiddetine göre organize eder. Bu organizasyon sonucunda da gelen uyarana uygun olarak harekete dair(motor), duyusal, duygusal, iletiÅŸim cevabı yada davranış açığa çıkarır.

Duyusal bütünlemenin iki alt parçası vardır. Bunlardan ilki gelen duyuları tanımlayarak sınıflandıran ve sonunda uygun cevabı açığa çıkartan organizasyon/modülasyon kısmı ve duyusal bilginin iÅŸlenmesi sonucu çıkacak sonucun planlanması kısmı.

Ä°ÅŸler Yolunda Gitmezse…

ÇoÄŸu çocukta, duyusal bütünleme normal çocukluk çağı aktiviteleri içerisinde kendiliÄŸinden geliÅŸir. Duyumlara uyum saÄŸlama yeteneÄŸi olan motor planlama becerisi, bu sürecin doÄŸal bir sonucudur. Fakat bazı çocuklarda duyusal bütünleme beklenildiÄŸi etkide geliÅŸmez. Bu sürecin bozuk olduÄŸu durumda, öÄŸrenme, geliÅŸme ve davranışsal alanlarda birtakım problemler ortaya çıkmaya baÅŸlar.

Duyusal bilgiyi aldığımız eÅŸikler normal aralıktan daha fazla veya az olabilir. Böyle durumlarda beyin duyusal bilgilere hiç ulaÅŸamayabilir yada beyine ulaÅŸan bilgi fazlaymış gibi gelebilir.

EÄŸer herhangi bir duyuya ait eÅŸiÄŸi yüksek bir çocuktan bahsediyorsak; o duyuyu/duyuları çevreden yada vücudundan alamadığı için o duyuya ait uyaranlara karşı tepkisiz kalan bir çocuktan bahsediyoruz demektir veya eksik kalan duyuyu tamamlamak için o duyuya ait uyaranları ‘aşırı’ olarak almaya çalışan daha d‘hiperaktif’ bir sisteme sahip bir çocuktan bahsediyoruz demektir.

EÄŸer herhangi bir duyuya ait eÅŸiÄŸi düÅŸük bir çocuktan bahsediyorsak; o duyuya ait olan uyaranlardan kaçan daha mızmız bir çocuktan bahsediyoruz demektir.

Planlama kısmında sıkıntı çeken bir çocuktan bahsediyorsak; tehlike farkındalığı olmayan, sakar bir çocuktan bahsediyoruz demektir.

Her öÄŸrenme, geliÅŸim ve davranışsal zorluÄŸun altında duyusal entegrasyon problemleri yatmaz. Bununla birlikte ebeveynlere böyle zorlukların olabileceÄŸini gösteren bazı göstergeler vardır.

​

AMAÇ

​

Duyu Bütünleme Terapisinin amacı; çocuÄŸun duyusal sistemini deÄŸerlendirme ile ortaya koymak ve çocuÄŸun duyusal sistemine ait problemlerine yönelik tedavi programı oluÅŸturmak. Bu tedavi programı ile de çocuÄŸa duyulara ve planlamaya dair deneyim kazandırarak organize etme iÅŸlemini kendi başına yapmasını, duyusal eÅŸiÄŸi normal aralıkta tutabilmesini öÄŸretmektir.

İLETİŞİM

0232 421 20 40

ADRES

Kazım Dirik Mah.

Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel Cad. No:42

Bornova / Ä°ZMÄ°R

SOSYAL MEDYA

Instagram

Bu site MARLEY DİJİTAL tarafından tasarlanmıştır

bottom of page