top of page

Bilateral Motor Beceriler

indir (1).jpg

Bilateral (ikili) koordinasyon, vücudun her iki tarafını aynı anda kontrollü ve organize bir ÅŸekilde kullanma yeteneÄŸidir.

Bu kavram, her iki tarafın da aynı ÅŸeyi yapmak için kullanılması (oklavayı itme hareketinde olduÄŸu gibi), veya her iki tarafı farklı hareketlerle kullanmak (kağıdı bir elimizle tutarak ve kontrol ederken diÄŸer elimizle makasla kesme) gibi deÄŸiÅŸik becerileri kapsar.

​

Çocuklar, vücutlarının her iki tarafını da kullanmayı aÅŸama aÅŸama öÄŸrenirler. Ä°lk olarak iki elini ortada birleÅŸtirmeyi öÄŸrenirler. (ÖrneÄŸin iki elindeki iki nesneyi birbirine vurma aktivitesi) Daha sonra bir elini hareketsiz tutarken diÄŸer elini hareket ettirebileceÄŸini öÄŸrenir. Sonunda her iki elini farklı hareketlerle aynı anda kullanabilme gibi üst düzey becerileri elde ederler.

​

Bireyin vücudunun her iki tarafını koordine edebilmesi, beynin her iki tarafının da birbiriyle iletiÅŸim kurduÄŸunu ve bilgi paylaÅŸtığını gösterir. Bilateral koordinasyonun geliÅŸmesi, ellerin ve ayakların birlikte iyi çalışmasını saÄŸlar. Bu, yürüme, merdiven çıkma, müzik aletleri çalma, bir kasede yemek karıştırma, iki el gerektiren araçları kullanma ve çevre hakkında tam görsel farkındalığa sahip olma gibi birçok günlük aktiviteyi gerçekleÅŸtirebilmek için önemlidir. Bilateral koordinasyonu zayıf olan çocuk, bir eliyle bir ÅŸey yaparken diÄŸer elini kontrol etmekte zorluk çekebilir.

Ä°ki elimizi ya da iki ayağımızı kullanmamızı gerektiren görevler zorlayıcıdır. Makas ile kesme aktivitesini ele alacak olursak; kağıdı bir elimizle tutarak kontrol ederken diÄŸer elimizle makası kullanmak için odaklanmaya çalışmak gerçekten uzmanlık ister ve tecrübe çok önem kazanır.

​

Evde uygulayabileceÄŸiniz simetrik hareket gerektiren çalışmalar

​

- Deterjana üfleyerek baloncuklar oluÅŸturun onları iki elle havada patlatma oyunu oynayabilirsiniz.

- Pamuktan ufak ufak parçaları iki eliyle tutarak ayırmasını isteyin resim yapmak için kartona yapıştırın. (Kardan adan, noel baba, bulut vs.)

- Kağıdı elinde tutarken ÅŸeritler halinde yırtarak, kolaj yapmak için kağıda yapıştırın.

- Kil, macun, oyun hamurunu sıkma, ayırma ve çekme aktivitelerini içeren çalışmaların hepsi bu baÄŸlamda ele alınabilir.

- İrili ufaklı legoları iki eliyle ayırma ve takması,

- Yine oyun hamurunu ve seramik hamuru gibi malzemeleri elle rulo haline getirmek için yuvarlama veya oklava ile açmaya çalışması.

- Vurmalı oyuncaklara elleriyle veya bagetlerle her iki elini kullanarak vurma.

- Bir oyuncak piyanoya elleri ile vurarak ses çıkarması.

- BuruÅŸuk plastik boruları veya biraz daha ileri düzeyde katlanabilir pipetleri iki ayrı uca çekerek ayırma ve iki uçtan merkeze doÄŸru iterek katlama aktivitesi,

- Top oyunu: iki elinizle birlikte atma ve yakalama. Bu aktiviteyi küçük ve büyük toplarla ayrı ayrı yapmak deÄŸiÅŸik beceri çeÅŸitlerini barındırdığı için önemlidir.

- Ä°p atlama oyunu ileri düzeyde benzer amaca yönelik beceridir,

Ä°ki elin farklı hareket etmesini saÄŸlayacak çalışmalar;

- Davul-Trompet Çalma: Çocukla karşılıklı oturarak iki elinizi ayrı ayrı vurmayı gerektirecek basit ritim çalarken sizi takli etmesini ve benzer ritim çalmasını isteyebilirsiniz.

- Bisiklet sürme aktivitesi ( üç tekerlekli veya iki tekerlekli ) güzel bir çalışmadır. Ellerini ayrı ayaklarını ayrı kullanmasını gerektirir.

- YürüyüÅŸ, koÅŸma, atlama, yüzme aktivitelerinin hepsi bu grupta deÄŸerlendirilebilir.

Her el için farklı beceri gerektiren kombine aktiviteler

- Makas ile kesme aktivitesi. Bu aktiviteyi kağıtla sınırlandırmayın, karton kesin, strafor kesin, oyun hamuru kesin, kurabiye hamuru kesin.... Hayal gücünüzle sınırlı olarak yapabileceÄŸiniz çalışmada bir elle kesilecek malzeme tutulurken diÄŸer el makası idare ederek kesme iÅŸlemini gerçekleÅŸtirmelidir.

- EkmeÄŸi ya da bisküviyi bir eliyle tutarken diÄŸer eliyle üzerine krem peynir, ÅŸokella, fıstık ezmesi gibi malzemeyi sürme çalışması.

- DeÄŸiÅŸik zorluklarda ipe boncuk dizme aktivitesi. Büyük delikli büyük boncukları kalın ipe dizmek kolayken küçük delikli küçük ebatlı boncukları misinaya dizmek daha zor bir aktivitedir. Hem ince motor, hem bilateral koordinasyon hem de el-göz koordinasyonunu geliÅŸtirmeye yönelik kapsamlı bir çalışmadır.

- Bir eliyle kağıdı masaüstünde tutup sabitlerken diÄŸer elindeki kalemle karalama, boyama, yazma çalışmaları.

- Cetvel veya ÅŸablon kullanarak ÅŸekil çizme aktivitesi. Bir eliyle ÅŸablonu masada kağıdın üzerine sabitlerken diÄŸer elinde kalemi kullanarak ÅŸablonun çevresinde veya içinde çizim yapmak güzel bir bilateral koordinasyon çalışması örneÄŸi oluÅŸturur.

Beden farkındalığı (Body Awareness) faaliyetleri; Aslında bu kavram çok daha geniÅŸ bir ÅŸekilde anlatmayı hakeden bir kavramdır. Åžimdilik sadece aÅŸağıdaki çalışmaların çok önemli olduÄŸunu ve pek çok ÅŸeyin altyapısını beden farkındalığı oluÅŸturduÄŸunu bilmekte fayda görüyoruz..

- Basamağa tırmanma,

- El arabası yürüyüÅŸü,

- Dört uzvu kullanarak sürünme: komutla ileri-geri-yanlara doÄŸru veya yön deÄŸiÅŸtirerek sürünme çalışması.

- Kendi kurgulayacağınız veya park bahçelerde bulabileceÄŸiniz engel parkurunda gezinin. Bu amaçla kurumumuz bahçesinde ufak bir uygulama bulabilirsiniz.

- Hayvan hareket ve yürüyüÅŸlerini taklit etmek: ayı yürüyüÅŸü, yılan gibi sürünmek, KuÅŸ kanadı çırpma, Yengeç yürüyüÅŸü. eÅŸek tepmesi :) Yakında buraya videoları eklenecektir.

- Patates Adam Oyunu; Bu oyunda çocuÄŸun vücut bölümlerini tanıması ve bu uzuvları kullanarak oyuna dahil olması amaçlanır. Çok güzel bir oyun, ailenin katılımı ile çok daha anlamlı hale gelmekte.

İLETİŞİM

0232 421 20 40

ADRES

Kazım Dirik Mah.

Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel Cad. No:42

Bornova / Ä°ZMÄ°R

SOSYAL MEDYA

Instagram

Bu site MARLEY DİJİTAL tarafından tasarlanmıştır

bottom of page