Bobath Fizyoterapi Uygulama Birimi

Serebral Palsi(SP)li çocuklar başta olmak üzere motor ve duyusal bozukluğa neden olan değişik tablolara sahip gelişimsel sorun yaşayan çocukların tümünde uygulanabilen, tüm dünyada geçerliliği en çok kabul gören bir terapi yöntemidir.
Berta-Karel Bobath çifti tarafından 1940’lı yıllarda gözlemler ve uygulamalar ile başlayan bu çalışmalar yıllar içinde çocuklarla çalışan eğitim almış fizyoterapistler tarafından da güncellenerek günümüze kadar gelişmiş ve önümüzdeki yıllarda da gelişmeye devam edecek dinamik bir konsepttir. Bu güncellemeler belirli periyotlarla yapılan kongrelerde sunularak onaylanır sonrasında yeni eğitimlerle Bobath Terapistlerine son durum aktarılarak çocuklar üzerinde uygulanması sağlanmaktadır.
Kurumumuzda Bobath Birimi şu şekilde işlemektedir;
Çok iyi bir anamnez-değerlendirme ile klinik bulgular, fonksiyonel sınırlılıklar ve nedenlerinin tespitini yaparız. Bu değerlendirmenin içinde neleri yapamadığından çok neyi-nasıl yapabildiği bizim için daha önemlidir. Bu değerlendirme neticesi ve ailenin görüşleri doğrultusunda tedaviyi planlarız.
Tedavide temel olarak düzgün postürle doğru paterndeki hareketi açığa çıkarmak hedeflenir. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için terapötik tutuşlar ve pozisyonlamalar ile tonus regülasyonu sağlanmaya çalışılır ve fasilitasyon teknikleri uygulanarak hareket açığa çıkarılır. Ağırlık aktarma, görsel-işitsel uyaranlar ve yerçekiminin kullanımı çok önem kazanmaktadır.
Elbette sadece hareketi düzgün bir şekilde açığa çıkarmak yeterli değil bunu fonksiyonel hale de getirmek önemlidir. Seans esnasında çocuğun seviyesine göre planlanmış oyunlarla fonksiyonel aktiviteler uygulanırken günlük yaşamında da bu düzenlemeleri yapabilmek terapinin en önemli ayağını oluşturmaktadır.
Terapiyi 24 saate yaymak Bobath Terapisinin temel ilkesidir. Bu amaçla uygun ortez kullanımı, yürüme - pozisyonlama yardımcılarının kullanımı (walker, stander vs.), çevre düzenlemesi (ev – oda – okul vs.) şarttır ve en önemli kısmı denetleyici ve uygulayıcı olarak ailenin eğitimi muhakkaktır. Bu nedenle kurumumuza yanında ebeveyni veya günlük bakımını üstlenen kişi (bakıcı vs.) gelmeden yalnız öğrenci kabulü yapılmamaktadır.
Bilinmelidir ki;
Asıl hedefimiz bir üst beceriye en kısa zamanda geçmek değil gelecekte bireyin yaşayabileceği sorunları ve riskleri belirleyerek önlemeye çalışmak bunun yanında vücut düzgünlüğünü koruyarak uygun paternde hareketlerle bir üst basamaktaki aktiviteyi yapabilmesini sağlamaktır.