top of page

RÄ°SKLÄ° BEBEK

bebek

Gebelik döneminde, doÄŸum esnasında veya doÄŸumun hemen sonrasında yaÅŸanabilecek olumsuzluklar sonucu geliÅŸimsel veya nörolojik sorun geliÅŸme potansiyeline sahip bebekleri bu kapsamda ele alıyoruz. Bu grupta yer alan bebekler motor problemler ve motor geliÅŸim geriliÄŸi, sensorinöral problemler, dil ve konuÅŸma becerilerinde gerilik, davranışsal sorunlar ve psikososyal problemler açısından sorun yaÅŸama ihtimalleri bulunmaktadır.

Bu alanlarda sorun yaÅŸama ihtimali olan çocuklar için risk faktörleri nelerdir?

​

Bu risk faktörlerini birkaç baÅŸlık altında gruplayabiliriz.

​

1. Sosyal risk faktörleri

​

- Annenin 16 yaşından küçük 40 yaşından büyük olması
- Anne-babanın sigara, alkol kullanımı.

- Yetersiz doÄŸum öncesi (prenatal) bakım
- Annenin gebelik duygusal ve fiziksel stres yaşaması
- Anne-babanın genetik hastalıkları ve kan grubu uyuşmazlığı,


2. Annenin saÄŸlık durumuna baÄŸlı risk faktörleri

​

- Kronik hastalıklar (şeker hastalığı, hipertansiyon)
- Romatolojik hastalıklar
- Önceki gebeliklerinde görülen sorunlar ( düÅŸük yapma, yenidoÄŸan ölümü, prematüre doÄŸum hikayesi, konjenital malformasyonlar)
- Kan pıhtılaşma bozukluğu,
- Rahim ağzı yetersizliği
- Annenin gebelik sürecinde yaÅŸadığı sıkıntılar (vajinal kanama, cinsel yolla bulaÅŸan hastalıklar, çoÄŸul gebelik, tansiyon bozukluÄŸu, erken membran rüptürü)
- Annenin sık aralarla doğum hikayesi


3. DoÄŸum ile ilgili risk faktörleri

​

- Prematüre doÄŸum (erken-37. haftadan önce) veya postmatüre doÄŸum (gecikmiÅŸ - 42. haftadan sonra)
- Kordon dolanması,
- Sezaryen doÄŸum,
- Doğum esnasında enstruman kullanımı (forceps, vakum)
- Apgar skorunun birinci dakikada 4 ün altında olması

 

4. DiÄŸer risk faktörleri

​

- Mekonyum aspirasyonu (fetusun kendi dışkısını yutması)
- DoÄŸum kilosunun 2500 gram dan az, 4000 gramdan çok olması
- 37 haftadan küçük, 42 haftadan büyük doÄŸum
- Solunum sistemi ile alakalı problemler (takipne, siyanoz, solukluk, respiratuar distress sendromu, Bronkopulmoner Displazi)
- Konjenital malformasyonlar (DoÄŸumsal anomaliler)
- Perinatal asfiksi (bebeÄŸin gebelik döneminde, anne rahminde oksijensiz kalması) ve hipoksik iskemik ensefalopati (bebeÄŸin herhangibir dönemde oksijensiz kalmasıyla ortaya çıkan beyin geliÅŸim sorunu)
- PVL (Periventriküler Lökomalazi)
- İntraventrikuler kanama (beyin kanaması)
- Hiperbilirübinemi (yenidoÄŸan sarılığı)
- Viral enfeksiyonlar
- Fetal alkol sendromu (annenin gebelik döneminde aşırı alkol kullanımına baÄŸlı geliÅŸen sorun)
- Hidrosefali ve mikrosefali
- Ä°ntrauterin geliÅŸme geriliÄŸi
- Periferal sinir yaralanmaları (Brachial Pleksus Zedelenmesi)
- GeliÅŸimi etkileyen kromozom anomalileri ve konjenital nedenler.

​

Bu tabloya bakıldığında yenidoÄŸanların tümünün %60-70 inde en az bir risk unsuru bulunduÄŸunu söyleyebiliriz. Ancak her risk unsuruna sahip bebeÄŸin geliÅŸiminde psikomotor problem açığa çıktığını söylemek yanlıştır. Risk unsuru taşıyan bebeklerin geliÅŸimleri normal olabildiÄŸi gibi bir veya daha fazla alanda geliÅŸimsel anlamda sıkıntı yaÅŸayabilirler.
 


Riskli bebeklerde görülebilecek sorunlar aÅŸağıdaki ÅŸekillerde kendini gösterebilir.


- Motor gelişim basamaklarında gecikme,
- Postüral kaslarda zayıflık,
- Erken dönemde emme-yutma becerilerinde eksiklik- dil geliÅŸiminin gecikmesi,
- Sürekli huzursukluk ve kendini sakinleÅŸtirme, organize olmada sıkıntı yaÅŸama,
- Hareket etme isteÄŸinde azalma, kaçınma ve hareket etmek için aşırı uyaran ihtiyaç duyma veya tam tersi, aşırı hareketlilik gibi duyusal problemler.

GeliÅŸen Tıp, neonatal yoÄŸun bakım imkanlarının ve bu alanda uzmanlaÅŸan saÄŸlık ekibinin artması ile riskli bebeklerde görülen ölüm oranı son yıllarda oldukça azalmıştır. Buna karşın yaÅŸayan riskli bebeklerin büyük bir kısmında ilerleyen yaÅŸlarında motor problemler görülmekte hatta %10 gibi bir oranda Serebral Palsi (SP) tanısı almaktadır. Bu sebeplerden dolayı riskli bebeklerde SP ya da diÄŸer geliÅŸimsel bozuklukların en erken dönemde tesbiti, uygun müdahale, rehabilitasyon ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesi ve bu desteklere erken dönemde baÅŸlanması için bebeklere uygulanan nöromotor deÄŸerlendirmeler çok önemlidir.


Riskli bebeğin takibi nasıl yapılmalıdır?


Bebek doÄŸduÄŸu anda ilgili uzman hekimin ilk muayenesi esastır ve akabinde ailenin bilgilendirmesi yapılmalıdır. YenidoÄŸan dönemi sonrası izlemlerde çocuÄŸun fizik muayene bulguları (ağırlık, boy, baÅŸ çevresi parametreleri) persantil eÄŸrilerine kaydedilmelidir. Özellikle riskli çocukların özel durumları göz önüne alınarak ve aileye riskler anlatılarak aşı takvimi planlanmalıdır. ÇocuÄŸun geliÅŸim basamakları dikkatlice izlenmeli, patolojik bulgular doÄŸrultusunda uygun tedavi ve rehabilitasyon açısından ilgili merkezlere yönlendirilmelidirler.

Riskli bebeğin takibi aşağıda belirtilen uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

SaÄŸlıklı ve DüÅŸük risk grubundaki bebeklerin takibi pediatri uzmanı ve birinci basamak saÄŸlık hizmeti sunucuları tarafından yapılır. Gereklilik halinde diÄŸer uzmanlara doktorun yönlendirmesi ile görüÅŸ sorulabilir.

Orta risk grubundaki bebeklerin takibi yenidoÄŸan uzmanı / pediatri uzmanı ile birlikte ekip tarafından gerçekleÅŸtirilmelidir. Ekip üyeleri çocuk geliÅŸim uzmanı, radyolog, oftalmolog, odyolog, pediatrik klinik psikolog, sosyal hizmet uzmanı, diyetisyen

Yüksek risk grubundaki bebeklerin takibi yenidoÄŸan uzmanı / pediatri uzmanı ile birlikte ekip tarafından gerçekleÅŸtirilmelidir. Orta riskli bebek izleme ekibine ilave olarak pediatrik nörolog, genetik uzmanı, pediatrik konuÅŸma terapisti, endokrinolog, ilgili cerrah (çocuk cerrahı, beyin cerrahı, ortopedist vs), pediatrik kardiyolog, fizyoterapist, yüksek riskli bebeklerde deneyimli beslenme uzmanı, özel eÄŸitim uzmanı

Riskli Bebeklerde Tedavi Ne Zaman Başlatılmalıdır?

​

Uygun deÄŸerlendirmelerin sonrasında yüksek risk grubunda olan yenidoÄŸanlarda ve nöromotor geliÅŸiminde sapma farkedilen bebeklerde en erken dönemde tedavi ve eÄŸitime baÅŸlanmalıdır. Tedavi klinikte ve/veya ev ortamında düzenlenebilir. Her halukarda evde ailenin katılımı bebeÄŸin geliÅŸimine çok önemli katkı saÄŸlayacaktır.

MORAL Ä°LKADIM’DA RÄ°SKLÄ° BEBEK

Risk grubunda olduÄŸu düÅŸünülen bebek ve aile bireyleri bir arada deÄŸerlendirme – tedavi sürecine dahil edilir. Bu alanda gerekli eÄŸitimleri almış ve bebekler konusunda deneyimli uzmanlarımız (fizyoterapist, özel eÄŸitim uzmanı, çocuk geliÅŸimi ve eÄŸitimcisi, dil ve konuÅŸma bozukluÄŸu uzmanı, psikolog) tarafından gerekli deÄŸerlendirme, düzenleme ve müdahaleler yapılarak bebeÄŸinizin potansiyelini maksimum ÅŸekilde açığa çıkarması için yardım etmek üzere hazır beklemeteler.

Riskli Bebekler için merkezimizde kullandığımız deÄŸerlendirme yöntemleri;

​

Dünyada genel geçerliÄŸi kabul edilmiÅŸ ve ülkemizde de kabul edilen aÅŸağıda yer alan testleri uygulamaktayız.

​

1. Infant Motor Profile (IMP); riskli bebeklerin deÄŸerlendirilmesinde kullanılan bir testtir. ÇeÅŸitli ülkelerde sıklıkla uygulanmakla birlikte son yıllarda ülkemizde de belirli merkezlerde uygulanmaktadır. Bu test 3-18 Aylık bebeklerde kullanılabilir. Bu deÄŸerlendirme ve gözlem sonucunda bebeÄŸin motor geliÅŸimindeki risk durumu saptanır. Elde edilen risk analizine göre bebeÄŸin terapiye gereksinimi olup olmadığı erken dönemde tespit edilerek tedavi programı ÅŸekillendirilir.

​

2. Denver Gelişımsel Tarama Testi (Denver-II)

​

3. The Peabody Developmental Motor Scales-2 (PDMS-2)

​

Bunlarla birlikte yeni doÄŸanların motor geliÅŸimlerini en ayrıntılı ÅŸekilde inceleyerek aylara göre hareket çeÅŸitliliklerini inceleyen çok deÄŸerli bir bilim adamı olan Milani-Comparetti'nin motor geliÅŸim skalalarını gözeterek incelemelerde bulunmaktayız.

Merkez olarak geliÅŸmeleri takip ederek düzenlenen sertifikasyon programlarını takip ediyor ve gün geçtikçe yeni testleri uygulamaya koyuyoruz.

DeÄŸerlendirmeler neticesinde ÅŸu sonuçlar çıkabilir

​

1. Takibe gerek görülmeyebilir. Aileye gerekli bilgilendirmeler yapılarak dikkat edilmesi gereken hususlar anlatılır.

2. Ev Programı: Aileye ev ortamında uygulayabileceÄŸi program vererek belirli periyotlarla bebeÄŸin kontrolü istenebilir.

3. Kısa süreli klinikte ve/veya evde uzman tarafından uygulanması gereken tedavi önerilebilir.

4. Yüksek risk grubunda ve tanılanabileceÄŸi düÅŸünülen, anlamlı bir ÅŸekilde nöromotor geriliÄŸi tespit edilen bebekler için merkezimizde ve/veya evde düzenlenecek tedavi ve veya eÄŸitim programı önerilebilir.

5. Åžehir dışında yaÅŸayan bebekler için dönemlik hızlandırılmış programları içeren 3-5 günlük süreçte çocuÄŸun takibi, tedavisi ve aile eÄŸitimini içeren program düzenlenebilmektyiz. Bu durumda uzun dönemli tedavi ve eÄŸitimi ikametgahlarında bulunan ve iletiÅŸime açık bir rehabilitasyon merkezi tarafından yürütülür, biz farklı bir gözle, ufak müdahelelerle katkı saÄŸlamayı hedefleriz.

Unutulmaması gereken en önemli husus merkezimizde geliÅŸimsel anlamda destek sunulmakta ve gelecekte oluÅŸabilecek sorunların tesbiti ile erken müdahalesine imkan saÄŸlanmaya çalışılmaktadır. Bu alanın dışında kalan klinik takibi, medikal tedavisi doktorlar ve saÄŸlık kuruluÅŸları tarafından yapılmalıdır. Biz tıbbi ekiple karşılıklı olarak bilgi alışveriÅŸinde bulunarak motor, zihinsel ve psikososyal alanda gerekli çalışmaları yürütmekteyiz.

İLETİŞİM

0232 421 20 40

ADRES

Kazım Dirik Mah.

Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel Cad. No:42

Bornova / Ä°ZMÄ°R

SOSYAL MEDYA

Instagram

Bu site MARLEY DİJİTAL tarafından tasarlanmıştır

bottom of page