top of page

​West Sendromu (İnfantil Spazmlar)

55,767 Child With Disability Images, Stock Photos & Vectors _ Shutterstock.jpg

Klinisyen Fizyoterapist Gözüyle West Sendromu ve Tecrübelerimiz

​

Burada herhangi bir akademik çalışmaya hitap etmeyen, tamamen klinik ortamımızda kendi çocuk – hasta - aile profilimiz üzerindeki gözlemlerimiz, edindiÄŸimiz tecrübelerden bahsetmek istiyorum. Asıl amacımız sosyal medyada kulaktan kulaÄŸa aktarılan bilgiler yerine alanda yaptığımız çalışmalar doÄŸrultusunda elde ettiÄŸimiz bulguları derleyip sizlere sunmaktır.

​

WEST SENDROMU,  3 ila 7 aylıkken görülmeye baÅŸlanan ÅŸiddetli bir epilepsi türüdür.” Ä°nfantil spazmlar - selamlama nöbetleri" adı verilen bir nöbet tipi ile karakterizedir. Bu spazmlar genellikle kümeler halinde (kısa aralıklarla birden fazla sayıda) ortaya çıkar ve pek çok vakamızda uyanmaya yakın veya hemen uyandıktan sonra gözlenir. Selamlama nöbeti, bebeklerde yaygın olan diÄŸer hareketlerle karıştırılabilir. Bazen diÄŸer uzmanların bile gözünden kaçan nöbetler ailelerin dikkatli gözlem ve ısrarları ile tanıya gider. Çocuklardaki bulgular deÄŸiÅŸebilir bazen motor geliÅŸim geriliÄŸinin araÅŸtırılması esnasında yapılan tetkiklerde de rastlandığına ÅŸahit olmuÅŸuzdur.

Çok karakteristik bir bulgu olarak çocukta sosyal gülümsemenin yok olması doktorlar tarafından ifade edilmiÅŸ ve tarafımızdan da gözlenmektedir.

Kurumumuzda West Sendromu tanısıyla takip ettiÄŸimiz çok sayıda bireye ilave olarak Down Sendromu ve Cerebral Palsy tanıları da eÅŸlik etmektedir.

Altında yatan nedeni anlamak açısından ve ayırıcı tanılama için Elektro Ensefalografi (EEG), Manyetik Rezonans (MR), Bilgisayarlı Tomografi (CT) taraması, Genetik ve Metabolik testlerde önemli yer tutmaktadır.

West Sendromunun kesin nedeni her zaman net deÄŸildir, ancak beyin malformasyonları, genetik bozukluklar, beyin yaralanmaları veya enfeksiyonlar gibi altta yatan çeÅŸitli nedenleri olabilir. Bazı durumlarda, nedeni tespit edilemeyebilir (idiyopatik tip).

​

Medikal Tedavi

​

ÖNEMLÄ° NOT: Bizler fizyoterapist olarak hastalarımıza herhangi bir ilaç reçete etmek yetkisinde ve cüretinde deÄŸiliz. Ancak dünyanın deÄŸiÅŸik yerlerinden kurumumuza gelen öÄŸrencilerimize önerilen tedavileri sizlere sunmak ve doktorunuzla konuÅŸabilmek açısından bilgilendirme amaçlı isimlerini anmaktayız. Hiçbir ilacı doktorunuzun bilgisi dışında KULLANMAMALISINIZ.

West Sendromu medikal tedavisinin, nöbet kontrolünden geçtiÄŸi aÅŸikar bir durumdur. Pediatrik nörolog tarafından spazmları kontrol etmek için Adrenokortikotropik hormon (ACTH), kortikosteroidler veya vigabatrin gibi spesifik ilaçlar reçete edebilir. Veya ilerleyen dönemlerde, muayene ve EEG bulgularına göre daha farklı antiepileptikler kullanılabilmektedir. Bunun yanında bazı hocaların son yıllarda vakalara tetkik ve tahlil sonuçlarını bile beklemeden Vitamin B6 önerildiÄŸini görmekteyiz. Son yıllarda B6 vitamini - Pridoksin Fosfat formunun beyin üzerinde çok ciddi etkilerinin olduÄŸuna dair çalışmalar var. Kurumumuzda hepsinde olmasa bile bu uygulamanın yapıldığı bazı çocuklarımızda kısa sürede nöbetlerin kontrol altına alındığını gözlemlediÄŸimiz oldu. 

DiÄŸer kullanılan ilaçların ciddi yan etkileri gözlenebilmektedir. ÖrneÄŸin vigabatrin çocuklarda tünel görme kusuru gibi problemlere yol açabilmektedir. Bu amaçla doktorlar yan etkilere karşı etki edecek ilave takviyeleri (Taurin ) önerebilmektedir.

Yine neredeyse altın standart olma yolunda giden kortizon kullanımı çok ciddi yan etkilere neden olabilmektedir. En önemlisi; bağışıklık sistemini inhibe ettiÄŸi için çocuÄŸun enfeksiyonlara karşı savunmasız kalmasına neden olabilir. Bu süreçte ailenin ekstra özen göstermesi gerekmektedir. Ä°lacın prospektüsünde bebeklerde kullanılmaması gerektiÄŸi yazarken maalesef yarar-zarar dengesi gözetilerek tüm dünyada önerilmektedir. Yurt dışından gelen hastalarımızda çok daha sert ÅŸekilde yüksek dozlarda yapıldığına ÅŸahit olduÄŸumuz kortizon tedavisi ülkemizde (2023 yılı için) daha düÅŸük dozlarda önerilmektedir.

​

Medikal tedavinin tümü hiç ÅŸüphesiz doktor kontrolü altında olmalıdır.  Ailelerimizin en sık yaptığı hatalardan biri ilaçları kendi inisiyatifleriyle ilacı azaltmak veya bırakmaktır. ÇocuÄŸun sosyal tepkilerine baktığımızda ilacı bırakmanın olumlu gibi görünen etkileri gözlenebilir ANCAK EEG sonuçları bunlarla uyumlu olmamaktadır. Muhakkak doktorunuzun kontrolünde ve onayıyla gerekli düzenlemenin yapılmasını saÄŸlamalısınız.

Dirençli epilepsinin kontrolünde son yıllarda gündemde olan bir diÄŸer tedavi ÅŸekli KETOJENÄ°K DÄ°YETTÄ°R. Ketojenik diyet, yüksek yaÄŸ, düÅŸük karbonhidrat ve orta düzeyde protein içeren bir terapatik diyettir. Karbonhidrat alımı önemli ölçüde azaldığında, karaciÄŸer yaÄŸları kan-beyin bariyerini geçebilen ve beyin için verimli bir enerji kaynağı olarak hizmet edebilen ketonlara ayırmaya (Ketozis) baÅŸlar. Ketozise geçildiÄŸinde çocukların saç diplerinden bile keton kokusu (eczanelerde – hastanelerde aldığımız kimyasal koku) aldığımız olmuÅŸtur. Ketozis durumunun sürekliliÄŸi bazı vakalarda, nöbet sıklığını azaltmada ve nöbet kontrolünü iyileÅŸtirmede baÅŸarı göstermiÅŸtir. Bu diyetin dünyadaki en iyi uygulayıcısının ülkemiz olduÄŸu yönünde izlediÄŸimiz sunumlar vardır ve temel nedeninin zeytinyağı kültürümüzün olması ve ulaşılabilirliÄŸinin dünyanın diÄŸer kısımlarına göre daha rahat olmasına baÄŸlı olduÄŸu söylenmektedir. BaÅŸarısız olduÄŸu vakalarda dış etkenlerin (diyetin keskin ve ağır ÅŸartlarını uygulayamamak, ekonomik koÅŸullar, ailenin psikolojik durumu vs..) durumu çok belirleyici olmaktadır. Bunların dışında diyetin bireyi olumsuz etkilediÄŸi ve kan deÄŸerlerinde sorun yarattığı tespit edilerek doktor tarafından sonlandırıldığına da çok ÅŸahit olduk.

Sosyal medya üzerinde aileler arasında popüler olan CBD Yağı ile ilgili düÅŸüncelerimiz ÅŸu ÅŸekildedir. Bu konuda bilimsel bir gerçeklikten çok kulaktan kulaÄŸa etkililiÄŸi yayılmaktadır. Bunun yanında yine yeterli çalışmaların olmamasından dolayı dozaj sorunu düÅŸündürücüdür. Çok saÄŸlıklı olmadığını düÅŸünmekle birlikte diÄŸer yolların tümü denendikten sonra nöbet kontrolü saÄŸlanamayan çocuklara bazı doktorların olur verdiÄŸine ÅŸahit olduk.

Son dönemde TVNS (Transkutanöz Vagus Sinir Stimülasyonu) uygulamaları denenmekle beraber sonuçları hakkında olumlu-olumsuz görüÅŸ bildirmek için biraz daha zaman ihtiyaç duyduÄŸunu düÅŸünmekteyiz. TVNS, epilepsi kontrolü için cerrahi olarak uygulanan Vagal Sinir stimülasyonunun (Beyin Pili) kulaklıkla giriÅŸimsel olarak bir iÅŸleme gerek kalmaksızın uygulanma ÅŸeklidir. GiriÅŸimsel olmadığı için daha rahat karar verilebilir durumdadır ancak yüksek maliyet konusunda tamamen ailenin ekonomik durumu belirleyici olmaktadır. Kurumumuzda Temmuz 2023 itibariyle West Sendromu tanısı olmayan 2 dirençli epilepsili çocuÄŸumuzda TVNS uygulaması yapıldığına ÅŸahit olduk ancak herhangi bir baÅŸarıdan söz etmek mümkün deÄŸildir. Çok az sayıda olduÄŸu için görüÅŸ belirtmek için zamana  ve daha fazla uygulama sayısına ihtiyaç duymaktayız.

​

FÄ°ZYOTERAPÄ°

​

West Sendromlu çocuk için standart bir medikal tedaviden bahsetmenin mümkün olmadığı gibi standart bir fizyoterapi programı da yoktur. ÇocuÄŸa özel program ve özelleÅŸmiÅŸ müdahale çok önem kazanmaktadır.

Fizyoterapi ile motor eksiklikleri ele alarak ve fonksiyonel bağımsızlığı optimize ederek tıbbi tedaviyi tamamlamayı amaçlamaktayız. Fizyoterapinin baÅŸarısı medikal tedavinin baÅŸarısı ile orantılı olmaktadır. Ne kadar erken nöbet kontrolü saÄŸlanırsa çocuk motor geliÅŸim performansını arttırma imkanı saÄŸlanır.

Fizyoterapi programında mihenk taşı erken müdahaledir. AraÅŸtırmalar, erken çocukluk döneminde geliÅŸmekte olan beynin yüksek plastisite sergilediÄŸini göstermiÅŸtir. Bu kritik dönemde fizyoterapiye baÅŸlayarak nöral baÄŸlantıları olumlu etkilemeyi ve motor geliÅŸimi desteklemeyi amaçlıyoruz.

West tanısı alan çocuk kurumumuza geldikten sonra kapsamlı deÄŸerlendirmeye alınır. Alınan hikaye ile yaÅŸanan süreç hakkında bilgi alındıktan sonra günlük yaÅŸamı, beslenme vs. hakkında klinik ortam haricindeki durumları ve yaÅŸanılan zorluklar tespit edilir. Motor beceriler, kas tonusu vb teknik deÄŸerlendirmelerin sonucunda kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ tedavi planlarının geliÅŸtirilir.

Motor bozuklukları yönetmek ve fonksiyonel becerileri geliÅŸtirmek ana hedefimizdir. NörogeliÅŸimsel teknikler ile normal geliÅŸim basamaklarını gözeterek (Fizyolojik fleksiyondan baÅŸlayıp orta hat oryantasyonuna geçen, tummy time aktivitelerine, oturma, emekleme, dizüstü, ayaÄŸa kalkma, yürüme ve ileri düzey becerilere uzanan uzun bir yol) normal hareket kalıplarını desteklemeyi amaç ediniriz. Yetkili uygulayıcısı olduÄŸumuz Bobath konsepti motor kontrol ve postüral reaksiyonlara odaklanır. Kuvvetlendirme egzersizleri, aktif hareket kombinasyonları ile omuz gövde ve kalça bölgesinde stabilizasyon – kontrol sorunları ile baÅŸ edebilmeyi ve kas dengesizliklerini (fluktiye hareketi ) kontrol altına almaya çalışırız.

 Gün içinde evde kullanabileceÄŸi yardımcı cihazlara çoÄŸu zaman ihtiyaç duymaktayız. Tutma yardımcıları, oturma destekleri, aktivite sehpaları, ayakta durma düzenekleri sıklıkla kullandığımız düzeneklerdir.

Bunların arasında olmazsa olmazımız ayakta durma sehpası (stander) diyebiliriz. Ayakta durma sehpasında asıl amacımız çocuÄŸun ayakta beklemesi deÄŸil, ayakta minimum destekle maksimum gövde kontrolü ve selektif üst ekstremite – baÅŸ hareketliliÄŸidir. Bu amaçla çocuÄŸumuzu bu aparatları kullanırken oyuncaklarıyla oynama, hamur - macun vb. aktivitelerle fonksiyonelliÄŸini saÄŸlamaya çalışmalıyız. 

DeÄŸiÅŸik seviyelerde destek saÄŸlayacak, aktivitelerini arttırmayı amaçlayan ortez uygulamalarına da büyük oranda ihtiyaç duyabilmekteyiz. Ortez kullanımında dikkat edilmesi gereken iki husus vardır.

​

1. OluÅŸması muhtemel deformiteleri engellemeyi hedeflerken uzun süreli kullanımla kasların zayıflamasına neden olunmamalıdır.

2. Yapılacak cihaz uzvu destekleyerek aynı bölgenin ve üst seviyelerdeki kontrolün artmasını amaçlanmalıdır.

​

Bu amaçlar doÄŸrultusunda aile ile iÅŸbirliÄŸimiz, ailenin katılımı çok önem kazanmaktadır. Hastalığın ağır seyrinden dolayı umutsuzluÄŸa kapılma çok sık gözlenmektedir. Hatta bu durum zaman zaman aile bütünlüÄŸünü etkileyecek duruma gelebilir. EÄŸer bu açıdan baÅŸarılı olunamazsa çocuÄŸun bırakıldığı ve hatta ikinci plana atıldığı süreçler yaÅŸandığına ÅŸahit olduk.  Ancak çocuÄŸun temel bakımını üstlenen kiÅŸi güçlü yapıya sahipse, kararlı ve inatçı tutum takınırsa çocukta inanılmaz sonuçlar elde edildiÄŸini de gördük.  

West Sendromlu bir çocuÄŸun geliÅŸimi için olmazsa olmazımız Multidisipliner yaklaşımdır. Pediatrik Nörolog, GeliÅŸimsel pediatri uzmanı, Pediatrik fizyoterapist, Bebek fizyoterapisti, Çocuk geliÅŸim uzmanı, Özel eÄŸitim uzmanı, Dil ve konuÅŸma bozukluÄŸu uzmanı, Psikolog, Ergoterapist gerekli zamanlarda uygun müdahaleleri yaparak çocuÄŸun tüm hayatına yön vermek için ortak çalışmalıdır.

Sonuç: Erken müdahale, kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ deÄŸerlendirme, kanıta dayalı tedavi teknikleri, aile merkezli bakım ve diÄŸer saÄŸlık ve eÄŸitim uzmanlarıyla iÅŸbirliÄŸine odaklanarak çocuklarımızın yaÅŸamlarını iyileÅŸtirmeye çalışıyoruz. Devam eden araÅŸtırmalar ve klinik tecrübelerimiz West Sendromlu çocukları daha saÄŸlıklı daha aktif daha güzel bir geleceÄŸe giden yolculuklarında destekleme becerimizi daha da geliÅŸtirecektir.

İLETİŞİM

0232 421 20 40

ADRES

Kazım Dirik Mah.

Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel Cad. No:42

Bornova / Ä°ZMÄ°R

SOSYAL MEDYA

Instagram

Bu site MARLEY DİJİTAL tarafından tasarlanmıştır

bottom of page