top of page

Dikkat EksikliÄŸi Ve Hiperaktivite BozukluÄŸu

Cómo manejar la impulsividad  de los niños hiperactivos en el aula.jpg

Dikkat eksikliÄŸi hiperaktivite bozukluÄŸu aşırı hareketlilik, dikkatsizlik ve dürtüsellikle karakterize bir bozukluktur. Dünya genelinde çocukların %5-12’sini etkilediÄŸi bildirilmektedir. Tedavi edilmediÄŸi takdirde çocuÄŸun ruhsal ve sosyal geliÅŸimini ve de eÄŸitim hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Çocuklarda en sık görülen psikiyatrik bozukluklardan birisidir ve tedavi edilmediÄŸi takdirde çocuÄŸun ruhsal ve sosyal geliÅŸimini ve de eÄŸitim hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. DSM-IV-TR’ye (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) göre DEHB’nin, dikkat eksikliÄŸinin belirgin olduÄŸu tip, aşırı hareketlilik ve dürtüselliÄŸin belirgin olduÄŸu tip ve karma tip olmak üzere üç alt tipi bulunmaktadır.

​

Klinik Değerlendirme ve Tanı

​

DEHB: Klinik bir tanıdır. Tanıyı kesinleÅŸtirmeye yönelik herhangi bir laboratuvar tetkiki ya da özgün bir test yoktur. Klinisyenin tanı araçları aile ve çocuk ile yapılan görüÅŸmeler, klinik gözlem, fizik ve nörolojik muayene, davranış deÄŸerlendirme ölçekleri ve biliÅŸsel testlerdir. DeÄŸerlendirmede ebeveynler, öÄŸretmenler ve diÄŸer özel kiÅŸilerden ölçekler yardımıyla bilgi toplanabilir. DEHB’de klinik belirtiler dikkat, yoÄŸunluk, hareketlilik ve dürtü kontrolü alanlarındaki sorunlarla karakterizedir.

DEHB olan bireyler genellikle 7 yaşından önce belirti verirler ve bu belirtiler en az 6 aydır vardır.

DEHB’li çocuklar dikkatlerini bir noktaya toplamakta zorluk yaÅŸamaktadırlar. Ayrıca, dışarıdan gelen uyaranlarla dikkatin kolayca dağılması, düzenini sürdürmede zorlanma, eÅŸya ve oyuncakları sık kaybetme, aldığı sorumluluk ve görevleri unutma gibi belirtiler de dikkat problemlerine iÅŸaret ederler. Sırasını beklemede zorlanma, isteklerini erteleyememe, daha soru bitmeden yanıt verme, acelecilik, baÅŸkalarının sözlerini kesme gibi davranışlar ve bu davranışlar sonucu çocuÄŸun iÅŸlevselliÄŸinin olumsuz yönde etkilenmesi durumu dürtüsellik sorunlarını düÅŸündürmelidir. HareketliliÄŸin yaşıtlarına göre belirgin olarak fazla olduÄŸu, bu davranışların oyun, anaokulu, okul gibi günlük iÅŸlevlerde, arkadaÅŸ, aile ve/veya öÄŸretmenler için sorun oluÅŸturduÄŸu, yani çocuÄŸun iÅŸlevselliÄŸini etkilediÄŸi durumlarda aşırı hareketlilikten söz edilebilir. Okul öncesi dönemde en zorluk çekilen ayırt edici tanı sorunu normal çocukların hareketliliÄŸi ile DEHB olanların ayırt edilmesidir. Gerçek DEHB olan çocukların bu yakınmaları süreÄŸendir. Bu çocuklar her zaman ve her yerde benzeri türde davranışlarda bulunurlar.

DEHB’nun tedavisinde psikososyal ve tıbbi giriÅŸimleri içeren çok yönlü tedavi yaklaşımları söz konusudur.

Psikoterapi ve ebeveyn bilgilendirilmesi

Kognitif-davranışçı psikoterapide istenilen davranışın pekiÅŸtirilerek sıklığının arttırılması ve istenmeyen davranışın söndürülmesi amaçlanır. Bu yaklaşımla tedavi sonucunda daha çok dürtü kontrolü, daha uzun düÅŸünerek harekete geçme ve motor hareketliliÄŸin uygun bir biçimde gerçekleÅŸmesi saÄŸlanır.

Bireysel psikoterapi karamsarlık, kaygı, düÅŸük benlik saygısı, depresyon gibi durumların ortaya çıkmasını engelleme ve tedavi etmede faydalı olabilir. Ailelerin DEHB’nin özellikleri ve gidiÅŸatı hakkında bilgilendirilmesi ve ebeveynlerin uygun disiplin yöntemlerini uygulanmasının saÄŸlanması önemlidir. Ebeveynler aşırı hoÅŸgörülü ya da aşırı cezalandırıcı tarzdaki yaklaşımlardan kaçınmalıdır.

İLETİŞİM

0232 421 20 40

ADRES

Kazım Dirik Mah.

Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel Cad. No:42

Bornova / Ä°ZMÄ°R

SOSYAL MEDYA

Instagram

Bu site MARLEY DİJİTAL tarafından tasarlanmıştır

bottom of page