top of page

GeliÅŸim GeriliÄŸi

Çocuklarda gelişim geriliği nedir _ Belirtileri nelerdir _.jpg

Çocuk ve eriÅŸkinleri ayıran en önemli özellik, çocukların sürekli büyüme ve geliÅŸme içinde olmalarıdır. Fetal yaÅŸamda ve doÄŸumdan sonraki ilk aylarda, merkezi sinir sisteminin büyüme ve geliÅŸme süreci oldukça hızlıdır. Büyüme; hücre sayısı ve hücre büyüklüÄŸündeki artış ile beden hacmi ve kitlesinin artışı, geliÅŸme ise; hücre ve dokuların yapısal deÄŸiÅŸimle biyolojik iÅŸlev kazanması ÅŸeklinde tanımlanır. GeliÅŸimin erken dönemlerinde biyolojik faktörler rol oynarken sonraki dönemlerde çevresel faktörler daha çok önem kazanmaktadır. Dil geliÅŸimi gibi evrensel olmayan davranışlar, evrensel davranışlara göre (yürüme gibi) çevresel faktörlerden daha çok etkilenmektedir.

Yaşına uygun psikomotor yetenekleri sergileyemeyen çocukların erken dönemde tanınmaları; özel eÄŸitim, fizik tedavi, rehabilitasyon ve diÄŸer tedavi yaklaşımlarının zamanında uygulanabilmesi bakımından oldukça önemlidir. Sadece serebralpalsi ya da öÄŸrenme güçlükleri deÄŸil, psikomotor geliÅŸimin tüm alanlarını içeren geliÅŸme geriliklerinin erken tanınması önemlidir. GeliÅŸme geriliÄŸi (developmental delay); konuÅŸma ve dil geliÅŸimi, motor geliÅŸim, sosyal geliÅŸim ve biliÅŸsel geliÅŸim alanlarındaki gerilik olarak tanımlanır. ÇoÄŸu çocukta birden fazla geliÅŸim alanında gerilik görülür. GeliÅŸme geriliÄŸi için riski artıran faktörler arasında annenin eÄŸitim düzeyinin düÅŸük olması, maternal depresyon veya mental hastalık, kurÅŸun zehirlenmesi, prematür doÄŸum, yetersiz beslenme (büyüme geriliÄŸi ve anemi), erkek cinsiyet yer almaktadır.

GeliÅŸme geriliÄŸi yalnızca tek bir alanda sınırlı olabileceÄŸi gibi, iki veya daha fazla alanda da olabilir (global geliÅŸme geriliÄŸi). GeliÅŸim alanları dört ana grupta sınıflandırılır:

​

1. Motor geliÅŸim:

​

Yürürken, otururken veya pozisyon deÄŸiÅŸtirirken büyük kas gruplarının kullanılması ve ince motor kabiliyetler (yemek, resim yapmak, oyun oynamak sırasında ellerin kullanımı gibi). Çocuklar bu geliÅŸim basamaklarında sırasıyla düzenli olarak ilerler. Motor gecikme, baÅŸka alanlarda gerilik olmadan yalnızca motor kabiliyetlerde anlamlı bir gecikme olarak tanımlanır.

​

2. Dil GeliÅŸimi:

 

(Artikülasyon, dil yetenekleri, sözel olmayan sembol kullanımı), yalnızca dil veya konuÅŸmada gecikme, dil geliÅŸim bozukluÄŸu, geliÅŸimsel disfazi, veya özgün dil bozukluÄŸu olarak tanımlanır.

​

3. Adaptif veya BiliÅŸsel GeliÅŸim:

​

Sezgiler, bakış açısı, sözel ve sözel olmayan nedenlerle problem çözme olarak tanımlanır. Yalnızca öÄŸrenme ve anlama deÄŸil bu bilgileri gerektiÄŸinde kullanmayı da kapsar.

​

4. KiÅŸisel veya Sosyal GeliÅŸim:

 

Psikososyal geliÅŸme geriliÄŸi, ilerleyen zamanda davranış sorunları olarak ortaya çıkabilir. KiÅŸisel geliÅŸim, günlük hayattaki çeÅŸitli aktivitelerde örneÄŸin beslenme, giyinme, tuvalet gibi öz bakım yeteneklerini içerir.

Çocukların geliÅŸimleri arasında kabul edilebilir ölçüde farklılıklar vardır ve temel geliÅŸim basamakları listesinde yer alan maddeler için geniÅŸ yaÅŸ aralıkları alınmıştır. Normal geliÅŸim gösteren çoÄŸu çocuk, bu listede yer alan bazı yetenekleri sergileyemiyor olsa bile ilerleme kaydediyor olabilir. Ayrıca, tek bir geliÅŸim basamağına yönelmemek, yetenek grupları paternine bakmak önemlidir. Yalnızca bu listeye bakarak çocuktaki geliÅŸme geriliÄŸine karar verilmesi potansiyel hatalardan dolayı önerilmemektedir.

YaÅŸamın ilk yıllarında, optimal geliÅŸim için gerekli nöral yolaklar oluÅŸur ve ileriki öÄŸrenme, davranış ve saÄŸlıkla ilgili temeller atılır. Beyin, yüksek biliÅŸsel fonksiyonlar için basit süreçten kompleks sürece doÄŸru bu dönemde geliÅŸir. GeliÅŸimin birçok önemli periyodu 6 yaşına kadar tamamlanır ve eÄŸer geliÅŸimin baÅŸlangıç yıllarında problemler tanımlanamazsa, tedavi ÅŸansı kaçırılmış olabilir.

GeliÅŸme geriliÄŸinin erken dönemde saptanması, önleme ve rehabilitasyon programlarına eriÅŸim sonucu biliÅŸsel, davranışsal, akademik ve uyum fonksiyonlarında ilerleme kaydedilmesini saÄŸlar. GeliÅŸme geriliÄŸi olan çocukların yaşıtlarına göre ileri yaÅŸlarda duygusal, davranışsal ve saÄŸlık problemlerinin daha fazla olduÄŸu gösterilmiÅŸtir. GeliÅŸme geriliÄŸi saptanan çocukların rehabilitasyonuna erken baÅŸlanmasının geliÅŸme geriliÄŸini azalttığını gösteren çalışmalar vardır. Fiziksel engelli ve biliÅŸsel geriliÄŸi olan çocuklar için, okul öncesi rehabilitasyon programları, onların sosyal, toplumsal yapısını ve öz bakımını geliÅŸtirir ve ailelere destek saÄŸlayıp yol gösterirler. Erken rehabilitasyon programları ile geliÅŸme geriliÄŸi olan çocukların özel eÄŸitim ihtiyaçlarında ortalama %14 ve sınıf geçememe durumunda %13 azalma ve IQ testinde yaklaşık 6,5 puan artışı saÄŸlanmıştır. GeliÅŸme geriliÄŸi erken saptanan ve okul öncesi eÄŸitim programı alan çocuklarda, daha az sınıf tekrarı ve okul terk etme görülmüÅŸtür. Kontrollü çalışmalarda, psikososyal dezavantajı olan çocuklar, yüksek kalitede rehabilitasyon aldıklarında uzun dönemde IQ puanlarında artış, daha yüksek akademik baÅŸarı ve suç olaylarında azalma olduÄŸu görülmüÅŸtür.

​

Muhtemel geliÅŸme geriliÄŸi belirtilerini fark edebilecek ilk basamak ailelerdir.

Ülkemizde, geliÅŸme geriliÄŸi olan çocukların, okul öncesi eÄŸitim almaları zorunlu olmasına raÄŸmen, erken çocukluk çağı özel eÄŸitiminden faydalanan, geliÅŸme geriliÄŸi olan, 5 yaÅŸ altı çocukların sayısı oldukça azdır.

GeliÅŸme geriliÄŸinin saptanmasında kullanılan pek çok standardize araç vardır. Geçen 10 yıl içinde profesyonel tarama yöntemlerine kıyasla ailenin doldurduÄŸu tarama yöntemlerinin kullanılması artmıştır. Ailenin doldurduÄŸu bu tarama testlerinin birinci yararı, ailelerin bilgi ve tecrübelerinden daha çok faydalanılmasıdır. Aralıklı olarak geliÅŸimlerini takip etme ÅŸansı da elde edilen yararlarındandır. Ülkemizde geliÅŸimi deÄŸerlendirmede kullanılan ve standardizasyonları yapılmış araçlardan bazıları ÅŸunlardır: Denver-II, Gazi Erken Çocukluk GeliÅŸimi DeÄŸerlendirme Aracı (GEÇDA), Ankara GeliÅŸim Tarama Envanteri (AGTE), Erken GeliÅŸim Evreleri Envanteri (EGE), GeliÅŸimi Ä°zleme ve Destekleme Rehberi (GÄ°DR)

İLETİŞİM

0232 421 20 40

ADRES

Kazım Dirik Mah.

Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel Cad. No:42

Bornova / Ä°ZMÄ°R

SOSYAL MEDYA

Instagram

Bu site MARLEY DİJİTAL tarafından tasarlanmıştır

bottom of page