top of page

Down Sendromu

Bloklarla oynayan çocuk

Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık deÄŸil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. 

Down sendromuna sebep olduÄŸu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaÅŸüstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduÄŸundan Down sendromlu çocukların %75-80'i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doÄŸumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaÅŸamaktadır. Türkiye'de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 Down sendromlu kiÅŸi olduÄŸu tahmin ediliyor. 

​

Down Sendromlu çocuklar benzer fiziksel özelliklere sahiptir. Genellikle motor basamaklarında hafif gerilik vardır. Ancak burada ana sorun zihinsel yetersizliktir. Down Sendromlu çocukların büyük çoÄŸunluÄŸu hafif ile orta derecede engellidir. Down Sendromlu çocuklar iyi eÄŸitim görürlerse kendilerine bakabilecek basit iÅŸlere yatkınlık göstererek meslek sahibi olabilir. En sık görülebilecek tıbbi sorun kalp anatomisiyle ilgili bozukluklardır. Bu yüzden yeni doÄŸan her Down Sendromlu çocuÄŸa ekokardiyografi yapılır. Kontrol altında tutulmalıdır.

​

Down sendromlularda görülen bazı fiziksel özellikler çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baÅŸ parmağının diÄŸer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir.

Down sendromlu bebekler istisnalar olmakla beraber yaşıtlarından daha yavaÅŸ büyürler. Zihinsel geliÅŸimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik yaÅŸ büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmekte, ancak uygun eÄŸitim programları ile Down sendromlu çocuklar pek çok baÅŸarıya imza atmakta ve toplum hayatı içinde anlamlı hayatlar kurabilmektedirler. Burada düzenli ve disiplinli bir eÄŸitim programı ve bol tekrar en önemli faktördür.

Down sendromlu bireyler genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu olurlar ve metabolizmalarının yavaÅŸ çalışması nedeni ile doÄŸru beslenme alışkanlığı edinmezlerse ileri yaÅŸlarda kilo problemi yaÅŸayabilirler.

​

Farklı derecelerde olmak üzere kas gevÅŸekliÄŸi (Hipotoni) nedeni ile fizyoterapi desteÄŸine ihtiyaç duyarlar. BebeÄŸiniz doÄŸar doÄŸmaz biz fizyoterapist ile görüÅŸerek bilgi almanız ve ileriye dönük bir destek programı hazırlanması çok önemlidir.

​

Down Sendromu Belirtileri

​

Down Sendromu tanısı genellikle bu sendroma ait fiziksel özelliklere dayanarak konur. Down Sendromlu bebekte doÄŸduÄŸunda gözler sıklıkla yukarıya doÄŸru çekikken, göz aralığının iç kısmında ise bir cilt katmanı bulunur. Ağız açık, dil hafif dışarıda olabilir. Avuç içlerinde tek bir enine çizgi, serçe parmağında virgül ÅŸeklinde kıvrılma sık görülür. Ayakta 1’inci ve 2’nci parmaklar arasındaki mesafe ise normalden fazla olabilir. Down Sendromlu çocuklarda doÄŸum sonrası emmede güçlük, kaslarda gevÅŸeklik (hipotoni) görülür. Bu bebeklerde yenidoÄŸan sarılığına sık olarak rastlanır. Åžüphelenilen bebekten kan alınıp kromozom analizi yapılması gerekir.

46 kromozomdan farkı

Her çocuÄŸun büyümesi ve geliÅŸmesi ona özgüdür. Çocuklar yürümeyi, koÅŸmayı, ellerini ve gözlerini kullanmayı, konuÅŸulan dili anlamayı, konuÅŸmayı, düÅŸünmeyi ve farklı problemleri çözmeyi öÄŸrenir. Bunların tümünü Down Sendromlu çocuklar da saÄŸlıklı olan akranlarıyla aynı sıralama ile farklı gecikme aralıklarıyla yapabilir. Ancak Down Sendromlu çocukları takipte kullanılan büyüme eÄŸrileri (boy-kilo) farklıdır. Yaşıtlarından biraz daha kısa boylu olabilirler. Özellikle okul çağı döneminden sonra beslenme alışkanlıkları ve obezite açısından yakın takip gerekir. Down Sendromlu çocuklar büyümeleri esnasında bazı noktalara dikkat edilmelidir. Onları diÄŸer çocuklarla kıyaslamak yapılan en büyük hatalardan birisidir. Down Sendromlu çocukların sosyal hayatın içinde özgüvenli, gelecekte kendine bakabilecek kiÅŸiler olması hedeflenir.

​

Bir hastalık deÄŸil; bir varoluÅŸsal durum olarak görülen Down Sendromu’nu anlamak için dikkat edilmesi gerekenler:

*Down Sendromu genelde hafif-orta dereceli zihinsel engele neden olan bir durumdur. Down sendromlu bir çocuk doÄŸumdan baÅŸlayarak mevcut potansiyelini ortaya çıkarabilmesini saÄŸlayacak, onu hayata hazırlayacak özel desteÄŸe gereksinim duyar. Ailelerin ve uzmanların mümkün olan en erken zamanda bu desteÄŸi baÅŸlatmaları ve devamını saÄŸlamaları önemlidir.  Ailelerin eÄŸitimi ve bu çocukların sosyal yaÅŸamda kabul edilirlikleri artmıştır. Down Sendromlu çocuklar günümüzde daha önceki yıllara kıyasla daha becerikli ve donanımlıdır.

*Günümüzde Down Sendromlu çocuklar için çözüm öneren yararlılığı kanıtlanmamış pek çok tedavi ÅŸekli bulunur. Bu tedaviler doktorlara danışılmadan bu tedavilerin Down Sendromlu çocuklara uygulanmaması önerilir.

*Down Sendromlu bir çocuÄŸun ailesinin onun için yapacağı en faydalı eylem;  özel eÄŸitim desteÄŸi saÄŸlamaktır. Bu sayede, hayatın getirdiklerini yaşıtlarının gerisinde izleyen ve diÄŸer insanların onları farklı algılamalarını da aÅŸmak zorunda kalan Down Sendromlu çocuklar, üretken ve dolu bir hayat yaÅŸayabilir.

*Ergenlik dönemine yaklaÅŸan Down Sendromlu çocuklar mevcut sınırlarının daha fazla farkına varır. Bu yaÅŸlarda duygusal problemler görülebilir. ÇocuÄŸun duygusal saÄŸlığını desteklemenin en iyi yolu; onu evdeki, okuldaki ve toplum içindeki aktivitelerin mümkün olduÄŸunca içinde tutmaktan geçer. Down Sendromlu çocukların erken yaÅŸta evin dışında fiziksel aktivitelere katılmalarının teÅŸvik edilmesi, özellikle ergenlik ve sonrası artan obezite açısından da koruyucu rol oynar.

İLETİŞİM

0232 421 20 40

ADRES

Kazım Dirik Mah.

Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel Cad. No:42

Bornova / Ä°ZMÄ°R

SOSYAL MEDYA

Instagram

Bu site MARLEY DİJİTAL tarafından tasarlanmıştır

bottom of page