top of page

Cerebral Palsi

indir.jpg

Serebral Palsi; GeliÅŸmekte olan beyinde meydana gelen ilerleyici olmayan bir takım bozuklukların (lezyon ve anomaliler) neden olduÄŸu postüral ve hareket bozukluklarının aktivite limitasyonlarına yol açtığı bir grup kalıcı hastalığı kapsayan ÅŸemsiye terimdir. Beyindeki sorun ilerleyici olmamasına raÄŸmen kas iskelet sisteminde etkileri zamanla deÄŸiÅŸime uÄŸramaktadır. Serebral palside motor bozukluklara sıklıkla duyusal, biliÅŸsel, iletiÅŸim ve davranış bozuklukları, epilepsi ve sekonder kas-iskelet sistemi problemleri eÅŸlik eder.

​

Serebral palsi, çocukluk çağındaki en yaygın bedensel sorun yaÅŸatan hastalıktır. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde her bin doÄŸumdan 2-2.5 tanesi Serebral Palsili iken ülkemizde maalesef bu oran her bin doÄŸumdan 4- 4.4 tanesi Serebral Palsi tanısı almaktadır.

Serebral palsinin, tek bir nedenden kaynaklanmadığı, birden çok faktörün etkisiyle beyindeki lezyonun veya anomalinin oluÅŸtuÄŸu kabul görmektedir. Bebeklerin çoÄŸunda serebral palsinin nedeni hala bilinmemektedir. Ä°statistiksel olarak kanıtlanmış ve genel geçer olarak kabul edilen risk faktörleri ÅŸunlardır:

​

  • Plasental anormallikler 

  • DoÄŸum kusurları 

  • DüÅŸük doÄŸum ağırlığı 

  • Mekonyum aspirasyonu 

  • Enstrümantal / acil sezaryen doÄŸum

  • DoÄŸum asfiksisi

  • YenidoÄŸan nöbetleri 

  • Respiratuar Distres Sendromu

  • Hipoglisemi 

  • YenidoÄŸan enfeksiyonu.

​​

DoÄŸum sonrası serebral palsi olma oranı çok düÅŸüktür. Daha çok tıbbi müdahale esnasında veya nedeni anlaşılamayan inme sonucu gerçekleÅŸmektedir. 

​

SEREBRAL PALSÄ° NASIL SINIFLANDIRILIR? 

​

Serebral palsi, motor tipleri, topografik dağılım ve fonksiyonel motor yeteneği ile sınıflandırılabilir.

​

Motor Tipine Göre Sınıflama 

​

  1. Spastik serebral palsi, en yaygın serebral palsi türüdür. Spastisite, kasların germeye karşı hıza baÄŸlı bir direncidir. Çocuk yerçekimine karşı bir pozisyonu hareket ettirmeye veya korumaya çalıştığında kaslardaki aşırı sertlik ile karakterizedir. Spastisite çocuÄŸun uyanıklık durumuna, duygularına, aktifliÄŸine, duruÅŸuna veya aÄŸrının varlığına göre deÄŸiÅŸebilir. 

  2. Diskinetik serebral palsi, ton anomalileri ve distoni ve atetoz dahil çeÅŸitli hareket bozuklukları ile karakterizedir. Distoni, tekrarlayan veya büküm hareketlerine neden olan sürekli veya aralıklı kas kasılmalarıyla karakterizedir. Atetoz kontrolsüz, yavaÅŸ ve ardıl hareketleriyle karakterizedir. 

  3. Ataksik serebral palsi, en az görülen motor bozukluktur. Titrek hareketlerle karakterizedir ve bir kiÅŸinin koordinasyonunu ve dengesini etkiler. 

  4. Topografik Dağılım 

  5. ​

 A. Vücudun tek taraflı etkilendiÄŸi durumlar

​

  • Monopleji: Yalnızca bir ekstremite etkilenimini ifade eder. Çok nadir olarak görülen bir tiptir. 

  • Hemipleji: Bir kiÅŸinin vücudunun bir tarafındaki kol ve bacağın etkilenmesini ifade eder. 

B. Vücudun her iki tarafının etkilendiÄŸi durumlar

  • Dipleji: Alt ekstremiteler üst ekstremitelere oranla daha fazla etkilenmiÅŸtir. Ancak üst ekstremitelerde az da olsa etkilenim gözlenir. Asimetrik diplejide bir taraf diÄŸerinden daha fazla etkilenir. 

  • Kuadripleji: BaÅŸ, gövde ve hem üst hem de alt ekstremite etkilenir (tetrapleji olarak da adlandırılır). Her uzuv ayrı derecelerde etkilenebilir.

Fonksiyonel Motor Becerilerinin Sınıflandırılması 

Bu kategoride dünyada genelgeçerliÄŸi kabul görmüÅŸ 4 sistemi kullanmaktayız. Türkçe tercümesi yapılmış olmasına raÄŸmen standart olarak Ä°ngilizce kullanıldığı için orijinal halini kullanacağız.

  1. Gross Motor Function Classification System (GMFCS):
    ÇocuÄŸun motor yeteneklerine ve tekerlekli sandalyelere, yürüme çerçevelerine ve diÄŸer mobilite cihazlarına olan gereksinimlerine dayanarak fonksiyonel kısıtlamanın ciddiyeti hakkında bilgi saÄŸlar.

  2. Manual Abilities Classification System (MACS):
    4 yaşın üzerindeki çocuklarda geçerlidir, MACS, serebral palsili çocukların günlük aktivitelerdeki ellerini nasıl kullandıklarını açıklamak için kullanılan bir sınıflandırma sistemidir. 

  3. Communication Function Classification System (CFCS): 
    Cerebral Palsili bireyin iletiÅŸim becerilerinin sınıflandırılması için oluÅŸturulan sistemdir. 

  4. Eat and Drinks Ability Classification System (EDACS) : 
    Yeme ve Ä°çme becerilerinin sınıflandırılması için kullanılan bir sistemdir. 

Serebral Palsi tanılı bireyler kurumumuzda Bobath terapi eğitimini tamamlayan fizyoterapistler eşliğinde seanslarını almaktadırlar.

İLETİŞİM

0232 421 20 40

ADRES

Kazım Dirik Mah.

Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel Cad. No:42

Bornova / Ä°ZMÄ°R

SOSYAL MEDYA

Instagram

Bu site MARLEY DİJİTAL tarafından tasarlanmıştır

bottom of page